16.09.2021, 22:00

У США розробили назальну вакцину від COVID-19

назальная вакцина

В університеті Х'юстона (США) розробили інтраназальну вакцину від COVID-19, яка забезпечує стійкий місцевий імунітет проти патогенів, які вдихає людина.

Перевагою такої вакцини є те, що вона може бути використана для імунізації великих груп населення, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Мукозальна вакцинація може стимулювати як системний, так і мукозальний імунітет і має ту перевагу, що це неінвазивна процедура, яка підходить для імунізації великих груп населення. Разом з тим, мукозальна вакцинація ускладнена через відсутність ефективної доставки антигену та необхідності у відповідних ад'ювантах, які можуть стимулювати надійну імунну відповідь без токсичності", - заявив Навін Варадараджан, професор хімічної та біомолекулярної інженерії х'юстонського університету ім. М. Д. Андерсона.

На думку розробників вакцини, вона стане прекрасною альтернативою, яка дозволить забезпечити справедливий розподіл вакцин у світі.

Більш того, назальний препарат буде простіше транспортувати. Кожен з компонентів вакцини - білок (ліофілізований) та ад'ювант (NanoSTING) - стабільні більше 11 місяців і можуть зберігатися та відправлятися без умов заморозки.

Читайте також: У Китаї повний курс вакцинації від COVID-19 пройшли понад мільярд людей

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк