20.09.2021, 21:52

У Білорусі українцю винесли вирок за участь у протестах

Марина Началова | Всі новини автора

Суд Заводського району Мінська 20 вересня засудив 33-річного громадянина України Михайла Ференця до трьох років колонії в умовах загального режиму.

Про це повідомив білоруський правозахисний центр "Вясна", передає Час Пік.

Як зазначається, Ференця засудили за двома статтями Кримінального кодексу: ч.1 ст. 342 (участь у діях, що грубо порушують громадський порядок), ч. 4 ст. 16 ч. 4 ст. 341 (організація осквернення споруд і псування майна). Українця звинуватили в участі в трьох антиурядових маршах в минулому році, в організації шляхом адміністрування телеграм-каналу "Сміливі люди" нанесення протестних написів і зображень, вивішування біло-червоно-білих стрічок у дворах Фрунзенського району Мінська.

Ференць - уродженець Донецька, останні 9 років проживав у Білорусі. Його затримали 16 вересня минулого року і 7 місяців тримали як іноземця в очікуванні висилки з країни в ІТТ на Окрестина.

В останньому слові Ференц розповів про нелюдські умови у ці місяці: "Холод взимку був такий, що заснути можна було тільки одягненим в куртку і вовняні шкарпетки". Однак замість відправки на Батьківщину йому пред'явили звинувачення і перевели в СІЗО-1. При цьому, в термін покарання семимісячне утримання на Окрестина йому не зарахували. Провину Ференць на суді не визнав і відмовився від дачі показань. В останньому слові він заявив про психологічне і фізичне насильство з боку силовиків.

МЗС України оприлюднило заяву в зв'язку з засудженням Ференця, зазначивши, що достовірних доказів провини українця в суді наведено не було.

"Вважаємо справу Михайла Ференця політично мотивованою, а вирок несправедливим та протиправним. Бездоказове звинувачення та неправове засудження громадянина України є черговими проявами антиукраїнських дій Мінська. Справа Михайла Ференця - це черговий приклад білоруського «правосуддя», внаслідок якого за ґратами опинились десятки і сотні місцевих журналістів і правозахисників, громадських активістів, програмістів, студентів та пересічних громадян Білорусі", - йдеться в заяві МЗС.

В українському зовнішньополітичному відомстві вимагають негайно звільнити Ференца і зазначили, що продовжать захищати його інтереси всіма доступними засобами.

"Вчергове закликаємо владу в Білорусі припинити репресії проти громадян, повернутися на шлях демократичного розвитку країни, звільнити усіх політичних в’язнів та розпочати інклюзивний діалог із залученням усіх верств білоруського суспільства", - заявили в МЗС України.

Раніше стало відомо, що Білорусь планує розмістити ракетні комплекси на кордоні з Україною. Також минулого тижня в Білорусі заявили, що їхній прикордонний знак обстріляли з території України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: