27.09.2021, 18:55

В обхід України: Угорщина підписала контракт про постачання газу з російським "Газпромом"

Марина Началова | Всі новини автора

Уряд Угорщини і керівництво російського концерну "Газпром" уклали контракт про постачання газу на 15 років в обхід України.

Контракт був підписаний 27 вересня в Будапешті, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Договір підписали заступник генерального директора "Газпром експорту" Дмитро Аверкін і головний виконавчий директор угорської енергокомпанії MVM Group Дьордь Ковор.

Контракт передбачає, що до 2036 року "Газпром" буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік. З них 3,5 млрд кубометрів будуть постачатися через Сербію по газопроводу Турецький потік і його сухопутному продовженню, 1 млрд кубометрів - через Австрію.

Умови контракту можуть бути переглянуті через 10 років. Угода вступить в силу з 1 жовтня.

У МЗС України заявили, що "здивовані і розчаровані" даним рішенням Угорщини.

"Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам", - зазначили у відомстві.

В українському МЗС заявляють, що Угорщині і надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

"З сумом відзначаємо, що це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України і Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сійярто", - підкреслили в МЗС.

Також повідомляється, що МЗС України ініціювало перенесення на більш пізні терміни п'ятого засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва за співголовування глав МЗС двох країн.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики.

Тим часом Кабмін призначив нове правління НАК "Нафтогаз України".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк