07.11.2021, 21:44

Найгірше позаду? Епідеміологи бачать "початок кінця" пандемії коронавірусу

Марина Началова | Всі новини автора

Хвиля Дельта-варіанту коронавірусу поступово слабшає в багатьох країнах, і вчені прогнозують, що в 2022 році COVID-19 стане ендемічним захворюванням (тобто хворобою, яка характерна для певної місцевості).

Про це пише ]]>Reuters]]>, посилаючись на заяви низки фахівців у галузі охорони здоров'я, передає Час Пік.

Так, очікується, що у країнах, які першими вийдуть із пандемії, буде певне поєднання високих показників вакцинації та природного імунітету серед людей, інфікованих коронавірусом – серед таких країн США, Великобританія, Португалія та Індія. Але фахівці попереджають, що SARS-CoV-2 залишається непередбачуваним вірусом, який мутує під час поширення серед невакцинованого населення.

Ніхто не виключає повністю того, що деякі називають "сценарієм судного дня", при якому вірус мутує до такого ступеня, що вислизатиме від з труднощами завойованого імунітету. Проте фахівці висловили впевненість у тому, що в наступному році для багатьох країн найгірше з пандемії залишиться позаду.

"Ми думаємо, що в період з цього моменту і до кінця 2022 року ми отримаємо контроль над цим вірусом... ми зможемо значно знизити тяжкі захворювання та смертність", - заявила голова експертної групи ВООЗ Марія ван Керхове.

До кінця 2022 року ВООЗ планує вакцинувати 70% населення світу.

"Якщо ми досягнемо цієї мети, ми опинимося в зовсім іншій епідеміологічній ситуації", - сказала Ван Керхове.

Тим часом вона стурбована тим, що країни передчасно скасовують запобіжні заходи.

Згідно зі звітом ВООЗ від 26 жовтня, кількість випадків COVID-19 та смертність знижуються із серпня майже у всіх регіонах світу. Тим не менш, у Європі варіант Дельта завдав істотних збитків країнам з низьким охопленням вакцинацією, таким як Росія та Румунія, а також місцям, де було скасовано вимоги до носіння масок. Цей варіант також сприяв зростанню кількості інфекцій у таких країнах, як Сінгапур та Китай, де високий рівень вакцинації, але низький природний імунітет через набагато суворіші заходи ізоляції.

Декілька експертів заявили, що очікують, що цього місяця Дельта-хвиля в США завершиться і стане останньою великою хвилею COVID-19. Кріс Мюррей, провідний спеціаліст із прогнозування хвороб у Вашингтонському університеті, вважає, що хвиля Дельти в США в листопаді закінчиться, взимку буде дуже скромне збільшення кількості випадків COVID-19, і якщо не буде серйозних нових варіантів, то у квітні COVID-19 справді почне стихати.

Навіть там, де кількість випадків захворювання зростає, оскільки країни знімають карантинні обмеження, як у Великій Британії, вакцинація, схоже, уберігає людей від госпіталізацій.

Очікується, що COVID-19, як і раніше, буде однією з основних причин хвороб і смертей у найближчі роки, як і інші ендемічні захворювання, такі як малярія. Деякі експерти кажуть, що вірус зрештою поводитиметься більше як кір, який, як і раніше, викликає спалахи серед населення з низьким охопленням вакцинацією.

Інші вважають, що COVID-19 стає все більш сезонним респіраторним захворюванням, таким як грип. Або, на думку деяких експертів, вірус може стати менш небезпечним, вражаючи переважно дітей, але на це можуть знадобитися десятиліття.

Тим часом Україна опинилася на другому місці у світі за смертністю від коронавірусу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: