04.01.2022, 21:52

Протести в Казахстані: люди вимагають відставки уряду, почалися сутички з силовиками та затримання

Марина Началова | Всі новини автора

По всьому Казахстану тривають акції протесту, приводом для яких стало підвищення ціни на скраплений газ з нового року.

На акціях звучать вимоги відставки уряду, який, на думку демонстрантів, залишається підконтрольним колишньому президентові Нурсултану Назарбаєву, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

На думку мітингувальників, Назарбаєв поставив на своє місце підконтрольну йому людину - нинішнього президента Касим-Жомарта Токаєва і продовжує впливати на політику країни.

Наймасштабніші протести проходять у місті Актау. Там намагалися штурмувати будівлю обласної адміністрації. В Актау спрямовані додаткові сили правоохоронців: на вулицях були помічені автозаки та колона силовиків із кийками та щитами. У місті закрили торгові центри та аеропорт.

З різних міст Казахстану повідомляють про сутички протестувальників із силовиками, є затримані. В Алмати правоохоронці застосовують світлошумові гранати та сльозогінний газ. Повідомляється про перебої в роботі мобільного зв'язку та інтернету, блокуються месенджери та сайти, які висвітлюють протести.

Токаєв уже пообіцяв знизити ціни на скраплений газ, але тепер демонстранти вимагають політичних реформ. Президент закликав протестувальників до діалогу.

"Знову звертаюся до вас із проханням виявити розсудливість і не піддаватися на провокації зсередини та ззовні. Влада не впаде, але нам потрібен не конфлікт, а взаємна довіра та діалог", - йдеться у зверненні Токаєва, оприлюдненому в мережі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: