17.01.2022, 17:16

Наслідки виверження підводного вулкану біля Тонга спостерігали в Антарктиді

Марина Началова | Всі новини автора

Українські полярники на антарктичній станції "Академік Вернадський" зафіксували наслідки виверження підводного вулкану Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, що сталося вранці 15 січня у південній частині Тихого океану.

Як повідомив Національний антарктичний науковий центр, виверження Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай супроводжувалося землетрусами магнітудою 5-5,8 та цунамі, хвилі якого дійшли навіть до Антарктиди.

15 січня о 17-й годині UTC на станції «Академік Вернадський», розташованій за більш як 7800 км від місця виверження, українські вчені зафіксували хвилі, викликані вулканом.

Олександр Надточій, метеоролог 26-ї УАЕ, зазначає: «Хвиля дійшла до нас висотою 60 см, і це з урахуванням того, що акваторії вкриті суцільною кригою».

Хвиля відображена на самописці, який фіксує зміни приливних течій океану, а також на відео. Українські полярники, які в цей час продовжували відкопувати від снігу доріжку на причал Jetty, також помітили незвичне коливання вод.

Більше того, були зафіксовані «стрибки» атмосферного тиску, які відображені на відповідному графіку. Адже потужний вибух вулкану можна порівняти з відкриттям пляшки шампанського. В момент виверження біля жерла поширюється вибухова хвиля, яка в міру зниження енергії через кілька десятків кілометрів перетворюється на звукову, а через сотні і тисячі кілометрів переходить у коливання атмосферного тиску, яке і вловлюють чутливі датчики.

Такі ж атмосферні зміни були зареєстровані і в Україні, і навіть на Алясці.

Нагадаємо, виверження Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай спричинило цунамі, яке дійшло до Японії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: