23.01.2022, 20:32

Президент Вірменії Саркісян подав у відставку

Марина Началова | Всі новини автора

Президент Вірменії Армен Саркісян, який перебував на посаді з 2018 року, заявив про свою відставку.

Про це повідомляється на офіційному сайті президента Вірменії, передає Час Пік.

"Я довго думав і вирішив піти з поста Президента Республіки після активної роботи близько чотирьох років. Це рішення зовсім не емоційне, воно дотримується певної логіки", - йдеться у заяві Саркісяна.

За його словами, президент не має необхідних інструментів для впливу на радикальні процеси внутрішньої та зовнішньої політики. У нинішній ситуації президент не може впливати на питання війни чи миру, накласти вето на закони, які вважає недоцільними для держави та народу, світ перебуває в зоні постійної турбулентності, а президент не має конституційного інструменту, щоб допомогти своїй країні.

Саркісян зазначив, що коли приймав пропозицію стати президентом Вірменії, він сподівався, що новий президентський інститут матиме інструменти та можливості впливати на зовнішньополітичну, економічну, інвестиційну політику, відносини з діаспорою, а також просувати національні інтереси на міжнародній арені. Але потім навесні 2018 року почалася хвиля протестів, внаслідок яких прем'єр-міністром став Нікол Пашинян.

За словами Саркісяна, він не пішов у відставку вже тоді, бо "взяв він відповідальність як Президент Республіки".

У 2015 році Вірменія перейшла до парламентської форми правління, і в 2018 році парламент вперше обирав главу держави. 2 березня 2018 року парламент обрав Саркісяна четвертим президентом Вірменії, а 9 квітня він обійняв посаду.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: