04.05.2022, 12:56

"Путін топить свою власну країну": Глава Єврокомісії представила потужний шостий пакет санкцій проти РФ

Ольга Ранська | Всі новини автора
глава Еврокомиссии

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн представила в Європарламенті шостий пакет санкцій проти Росії. Цей пакет включає поетапну відмову від російської нафти, відключення від системи SWIFT "Сбербанку", а також заборону на трансляцію в ЄС російських медіа і розширення "чорних списків" російських військових.

У своєму виступі в Європарламенті Урсула фон дер Ляйнен заявила про намір максимально посилити тиск на Росію і звести до мінімуму економічну залежність від РФ:

"Нарешті, зараз ми пропонуємо заборонити російську нафту. Скажімо прямо: це буде непросто. Але ми просто зобов'язані над цим працювати. Ми подбаємо про поетапну відмову від російської нафти. Максимально посилити тиск на Росію, зводячи до мінімуму вплив на нашу економіку", - сказала голова Єврокомісії.

Головні частини шостого пакету санкцій проти Росії

1. ЄС відмовиться від російської нафти через півроку, а від нафтопродуктів – до кінця 2022 року

Це буде повна заборона всього імпорту російської нафти, танкерної та трубопровідної, сирої та переробленої.

"Скажемо прямо: це буде непросто. Деякі члени союзу сильно залежать від російської нафти. Ми подбаємо про поетапну відмову від російської нафти. Ми максимально посилимо тиск на Росію, мінімізувавши вплив на нашу економіку", - прокоментувала Урсула фон дер Ляйнен.

Імовірно, для Словаччини та Угорщини може бути передбачено виняток у вигляді відстрочки через їхню сильну залежність від російських нафтопродуктів.

2. ЄС відключить від SWIFT "Сбербанк" (37% банківського сектора) і ще два великі російські банки

"Цим ми вдаряємо по банкам, які системно важливі для російської економіки та можливостям Путіна покрити збитки від руйнувань. Це посилить ізоляцію російського фінансового сектора від світової системи".

Які саме ще два банки потраплять під санкції, голова Єврокомісії поки що не озвучила.

3. Cанкції щодо телеканалів

"Ми забороняємо доступ до нашого ефіру трьом великим російським державним мовникам. Вони більше не зможуть розповсюджувати свій контент у Євросоюзі ні в якій формі - ні по кабелю, ні по супутниках, ні в інтернеті, ні через програми у смартфонах. Ці канали ми визначаємо як рупор путінської брехні та агресивної пропаганди.

4. ЄС розширить "чорні списки" за рахунок російських військовослужбовців, винних у воєнних злочинах

"По-перше, ми вносимо до списків високопоставлених військових та інших осіб, які вчинили військові злочини в Бучі та відповідальних за нелюдську облогу Маріуполя, - заявила глава ЄК. - Це надсилає важливий сигнал усім кремлівським злочинцям. Ми знаємо, хто ви. І ви будете притягнуто до відповідальності".

"Путін хотів стерти Україну з карти. У нього це точно не вийде. Навпаки: Україна повстала в хоробрості та єдності. А топить Путін свою власну країну, Росію", - зазначила керівник Єврокомісії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк