29.05.2023, 07:30

Ердоган переміг на виборах президента у Туреччині

Эрдоган победил на выборах президента в Турции

Чинний президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган переміг у другому турі виборів, що відбулися напередодні, 28 травня. Прихильники Ердогана зібралися біля його резиденції у Стамбулі, щоб відсвяткувати перемогу.

Чинний президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган здобув перемогу у другому турі президентських перегонів. Після опрацювання 100% бюлетенів він набрав більше голосів, ніж його суперник Кемаль Киличдароглу, повідомляє Час Пік із посиланням на турецькі ЗМІ.

Вперше в історії Туреччини провели другий тур голосування на виборах президента. Число виборців перевищило 60 мільйонів.

Результати президентських виборів у Туреччині оголосив голова Вищої виборчої комісії Ахмет Енер під час прес-конференції. За його словами, у другому турі виборів Ердоган набрав 52,14% голосів, а опозиційний кандидат Кемаль Киличдароглу – 47,86%.

Під час виступу перед своїми прихильниками Ердоган заявив, що результати другого туру виборів підтвердили, що ніхто не може зазіхати на досягнення Туреччини.

"Ми завершили другий тур виборів президента за підтримки народу Туреччини. Переможцем виборів як 14 травня, так і 28 травня є всі 85 млн турецьких громадян. Я дякую кожному громадянину Туреччини. Ви поклали на мене відповідальність керувати країною ще 5 років", - сказав Ердоган. 

Кемаль Киличдароглу назвав виборчий процес у Туреччині "найбільш несправедливим" за останні роки. 

"Всі кошти держави були мобілізовані на одну політичну партію і покладені в ноги однієї людини", – сказав Киличдароглу.

Президент США Джо Байден у своєму офіційному акаунті у Twitter привітав президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана з переобранням на пост глави держави.

"Привітання президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану з його переобранням", - йдеться у публікації.

Президент України Володимир Зеленський також привітав Ердогана із перемогою у другому турі президентських виборів.

"Вітаю Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана з нагоди перемоги на президентських виборах. Розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи", - написав Зеленський у Twitter.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк