25.06.2024, 20:51

МКС у Гаазі видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

апроолд

Сьогодні, 24 червня, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт колишнього міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу та глави російського Генштабу Валєрія Герасімова. 

Про це, з посиланням на ]]>пресслужбу]]> МКС, передає Час Пік.

Раніше Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі (Нідерланди) вже видавав ордери на арешт кремлівського тирана Володимира Путіна, уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, а також командувачів ЧФ Віктора Соколова і дальньої авіації Сергія Кобилаша, і тепер черга дійшла до інших російських військових злочинців.

Ордери пов'язані з війною в Україні за ймовірні міжнародні злочини, вчинені з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року.

"Є достатні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини", - ідеться в повідомленні.

Палата попереднього провадження визнала, що є розумні підстави вважати, що обидва підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані ЗС РФ по українській електротехнічній інфраструктурі. Протягом цього періоду часу російськими окупантами було завдано велику кількість ударів по численних електростанціях і підстанціях у багатьох місцях на території України.

"З огляду на те, що основні фактичні твердження належним чином підкріплені доказами та іншими відповідними матеріалами, представленими на даному етапі розгляду обвинуваченням, Палата вирішила, що вимог закону дотримано для видачі запитуваних ордерів на арешт", - ідеться в повідомленні.

Реакція України

"Кожен злочинець, причетний до планування та виконання цих ударів, повинен знати, що правосуддя буде здійснене. І ми сподіваємося побачити їх за ґратами. Сьогоднішнє рішення є чітким свідченням того, що правосуддя за російські злочини проти українців неминуче. Воно чітко демонструє, що жодне військове звання чи двері кабінетів не можуть захистити російських злочинців від відповідальності", - заявив президент Володимир Зеленський.

"Це дуже важливе рішення для нас! Рано чи пізно справедливе покарання наздожене кожного воєнного злочинця! Тільки спільними зусиллями ми можемо це прискорити", - прокоментував омбудсмен Дмитро Лубінець.

"Важливе рішення. Всі відповідатимуть за зло", - наголосив Керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Це ще один значущий крок на шляху до забезпечення повної відповідальності агресора. Вітаю незалежну роботу МКС, спрямовану на захист основ світового порядку, заснованого на законах і правилах. Щиро вдячний прокурорам, слідчим СБУ, Національної поліції України та всім тим, чиї наполегливі зусилля сприяли досягненню цього результату", - підкреслив генпрокурор України Андрій Костін.

Читайте також:

Оновлення військових даних в ТЦК: термін може збільшитися до 150 днів

Як українцям оформити візу в Японію?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк