24.07.2020, 13:36

В Україні планують ввести 2D-кодування лікарських засобів

2D-кодирование лекарств

Міністерство охорони здоров'я України планує ввести 2D-кодування лікарських засобів для боротьби з фальсифікованими ліками.

МОЗ планує ввести спеціальне маркування, по якому можна перевірити оригінальність препарату. На перехід до такого формату кодування ліків необхідно близько двох з половиною років. Про це в ході онлайн-брифінгу заявив міністр здавоохраненія Максим Степанов, повідомляє Час Пік.

Відповідне кодування буде нанесено при виробництві препаратів. Після цього код відразу внесуть до загальної системи, з його допомогою можна буде відстежити шлях ліків до аптеки. Це дозволить значно зменшити кількість фальсифікату ліків на українському ринку.

"Фальсифіковані ліки - це великий ризик для пацієнтів, здоров'я наших громадян. Тому ми звертаємо на це увагу, і у нас є чіткий план, яким чином ми зможемо це робити. Перше, що ми проговорили, це впровадження 2D-кодування на наших лікарські засоби, всіх використовуваних та зареєстрованих в Україні як українського, так і імпортного виробництва. Це світова практика", - сказав Степанов.

За словами міністр здавоохраненія, на перехід до такого формату кодування ліків необхідно близько двох з половиною років, адже виробникам потрібно переобладнати свої технологічні лінії.

Він зазначив, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), зараз на українському ринку до 10% лікарських засобів є фальсифікованими.

Нагадаємо, в МОЗ повідомили, що в залежності від епідеміологічної ситуації всі регіони країни будуть розділені на кілька зон: зелену, жовту, помаранчеву і червону за рівнем епідемічної небезпеки поширення коронавируса COVID-19.

Уже відомо, які карантинні обмеження будуть діяти в "зеленій", "жовтій", "помаранчевій" та "червоній" зонах України.

Читайте також:

Україна поділять на "зони": Яким буде навчання в школах з 1 вересня

В Україні з 1 серпня адаптивний карантин буде діяти по-новому: що зміниться

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>