05.10.2020, 18:05

У МВС України розглядають можливість використання собак-нюхачів для виявлення хворих на COVID-19

Марина Началова | Всі новини автора
служебные собаки

Міністерство внутрішніх справ України розглядає можливість впровадження превентивного проєкту з підготовки службових собак для виявлення осіб з ознаками COVID-19.

Про це у вітальній промові під час відкриття вебінару сказала заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, повідомила ]]>прес-служба МВС]]>, передає Час Пік.

Вперше такий превентивний інструмент боротьби з пандемією почали використовуватив Фінляндії наприкінці вересня.

Собаки-нюхачі, які зараз працюють в аеропорту Гельсінкі, спеціально навчені виявляти запах вірусу в зразках поту, зібраних на серветках пасажирів, що прибувають. Собаці потрібно лише 10 секунд для виявлення особи з ознаками COVID-19. Після цього пасажиру пропонується пройти безкоштовно тест на коронавірус у медичному центрі аеропорту.

Пізніше фінський досвід почали використовувати й інші групи дослідників, зокрема з Великої Британії та Франції, які теж тренують собак розпізнавати коронавірус.

Антті Хартікайнен, керівник Консультативної місії ЄС, зазначив, що КМЄС готова сприяти передачі знань з цієї новаторської ініціативи в Україну, яку сподіваються розвинути в найближчі місяці.

Говорячи про вразливість системи безпеки, що спричинена пандемією, заступниця міністра внутрішніх справ відзначила важливість мобілізації зусиль, вивчення передових європейських практик для забезпечення стабільності та безпеки.

"Для нас досвід ЄС у цій сфері є дуже важливим. Використання службових собак для різних цілей правоохоронної системи вже давно не новина. Кінологічні служби працюють і в Національній поліції, і в державній прикордонній службі, і в Національній гвардії", – зазначила Тетяна Ковальчук.

За час пандемії, зі слів заступниці міністра, інфікувалося більше 6 тисяч працівників системи Міністерства внутрішніх справ, 16 з них померли.

"І це при тому, що органи системи МВС продовжують виконувати щоденні задачі, пов’язані із забезпечення безпеки і правопорядку, протидії злочинності, ліквідації наслідків надзвичайних подій. Тому той досвід, яким з нами діляться європейські колеги, це додаткові можливості, які варто досліджувати і використовувати", – зазначила Ковальчук.

Нагадаємо, у ВООЗ заявили, що кожен 10-й житель планети може бути заражений коронавірусом.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: