08.01.2021, 20:31

"Ніяку хвилю ви не зупините": політолог Кирило Сазонов про логіку та реальну ефективність введення карантину в Україні

сазонов

З 8 січня в Україні почав діяти посилений карантин. Однак його введення викликало неоднозначні реакції і серед населення, і серед експертів.

Так, відомий політолог Кирило Сазонов на своїй сторінці в Facebook розповів про те, чи є логіка в рішенні українського уряду, передає Час Пік.

За його словами, дуже складно поєднати необхідність введення локдауна, який супроводжується забороною на торгівлю деякими видами товарів, з роботою метро та громадського транспорту.

"У країні уряд вводить посилений карантин. Мабуть, в ньому є реальна необхідність, правильно? Цифри з тестування виглядають заспокійливо, але по всій видимості уряд знає реальну картину. І саме це знання змушує піти на непопулярний крок і ввести посилений карантин. Тут все зрозуміло. Значить, потрібно зупинити ланцюжок поширення вірусу. Але ж саме в метро і електричках ризик зараження найвищий! Багато людей в замкнутому просторі на якийсь час разом, плюс ще й безперервна ротація пасажирів. Друзі - це найбільша загроза зараження, ви розумієте? Якщо школи на канікулах, то транспорт взагалі поза конкуренцією! І ніяку хвилю ви не зупините, ніякий ланцюжок не розірвете, поки люди будуть їздити в громадському транспорті. Це факт", - вважає політолог.

Він зазначає, що зупинка громадського транспорту і метро може викликати обурення в українців. Це виллється в падіння рейтингів правлячої влади. І на такий крок можна йти тільки в разі крайньої необхідності.

Ось і виникає плутанина: якщо Україна на порозі катастрофи - потрібно рятувати людей без оглядки на рейтинги. Якщо ж нічого серйозного не відбувається - навіщо посилення карантину взагалі потрібно? Відповідь, яку дає Сазонов: у рішенні уряду немає логіки, а імітація карантину навряд чи може принести якийсь ефект.

"Ось і дайте відповідь собі і нам на питання - які масштаби проблеми? Наскільки сильна загроза? Якщо ми на порозі катастрофи - вводіть реальний жорсткий карантин без оглядки на рейтинги! Рятуйте людей, якщо є зростання хворих при нестачі ліжок і кисню. Якщо загроза не дуже серйозна, настільки, що навіть транспорт і те ж метро можуть спокійно працювати - припиніть займатися дурницями з госптоварами, ринками і маленькими магазинами або кафе. Або-або. Хрестик або труси. Тому що зараз якась імітація карантину з масою незручностей, але без реального ефекту. І логіка відсутня", - написав Сазонов.

Читайте також: Посилення карантину в Україні: чим пояснюється, які ризики і що думають українці з цього приводу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк