05.02.2021, 18:11

Скасування паперових трудових книжок: як нараховуватимуть пенсії і чого бояться українці

книжка

Верховна Рада України прийняла закон щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. Закон скасовує трудові книжки в паперовому вигляді і передбачає перехід на електронний формат.

Час Пік розповість про всі нюанси нововведення, а також про страхи українців, їм викликаних.

Верховна Рада прийняла законопроєкт № 3623 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Проєкт закону у другому читанні підтримали 265 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться, що документ має на меті запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання про автоматичне призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Також документом врегульовано механізм накопичення, обробки та використання цієї інформації для підтвердження наявного стажу роботи та призначення пенсій.

Що конкретно передбачає закон?

Реформа обліку трудової діяльності працівника полягає в поступовій відмові від паперових трудових книжок. Прийнятий Верховною Радою проєкт закону передбачає:

  • встановлення п'ятирічного перехідного періоду для включення до Держреєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника;
  • внесення відомостей про трудову діяльність до Держреєстру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій здійснюється працівником та роботодавцем з обов'язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису;
  • після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Держреєстру, роботодавець зобов'язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під розпис;
  • введення можливості автоматичного призначення пенсії зі збереженням за особою права відстрочки виходу на пенсію.

Зазначається, що зміни допоможуть усунути можливі ризики та негативні наслідки втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення недостовірних відомостей до цього документа.

Пенсія в один клік

Таким чином, закон спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично.

Передбачається призначення пенсії через особистий електронний кабінет на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду. Це можна буде зробити без заяви особи.

Включення до Держреєстру відомостей про трудову діяльність працівників має відбутися протягом п'яти років з дня набрання чинності цим законом. Якщо в системі будуть відсутні дані про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, територіальний орган ПФУ зобов'язаний інформувати застраховану особу про це.

Кінець паперової бюрократії

Народний депутат Верховної Ради від Партії "Голос" Ярослав Железняк прокоментував нововведення. За його словами, тепер роботодавці не зможуть маніпулювати співробітниками видачею паперових трудових книг, хоча за бажанням співробітників зможуть заносити туди позначки.

"Нарешті всі дані будуть надійно зберігатися в електронному реєстрі. Громадяни зможуть легко отримати їх у будь-який момент, а недобросовісні роботодавці не зможуть маніпулювати видачею паперових книг. Ну і в разі ностальгічних бажань, працівник може і далі користуватися паперовою книгу і просити про запис в ній", - написав Железняк в Facebook.

Подібну точку зору висловила і народний депутат Верховної Ради від Партії "Слуга народу" Ірина Верещук. У ЗМІ вона повідомила, що за електронними документами майбутнє. Тому скасування паперових трудових книжок - важливий і своєчасний для України крок.

"Я теж більше довіряю написаному, коли у мене вдома складені документи і я їх бачу, на відміну від того, що знаходиться в комп'ютері. Але я згодна з тим, що потреба в паперовій трудовій книзі відпадає, якщо можна все зробити, наприклад, в додатку "Дія". Рано чи пізно і паспорт, і закордонний паспорт, і права - все це буде в електронному форматі", - зазначила Верещук.

За її словами, процес перенесення даних в електронний реєстр може бути запущений з наступного року.

Які ще електронні "новинки" чекають українців?

Міністр інфраструктури Владислав Криклій у Facebook зазначив, що на сьогоднішній день відомство продовжує працювати над більш ніж 30 новими цифровими проектами, щоб мінімізувати людський фактор та автоматизувати процеси.

Зокрема, йдеться про електронну оплату та квитки для автотранспорту, створення системи подачі онлайн-заявок та отримання дозволів на польоти тощо.

Таким чином, "цифрове" життя в Україні стає все більш активним. Тому так чи інакше доведеться змирятися з новими реаліями.

Чого побоюються українці?

Багатьох лякає те, що трудових книжок тепер не буде. Народ переживає, що дані з реєстру можуть чудесним чином зникнути, а може просто хтось допустить помилку, вносячи їх до реєстру. Тому автоматичне нарахування пенсій розглядається як щось фантастичне.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк