08.02.2021, 18:24

В Україні закриють усі шахти? Які плани уряду і що чекає на вугільні регіони

Марина Началова | Всі новини автора
шахта

Незабаром в Україні може повністю зникнути вугільна промисловість, а шахтарські міста очікує трансформація.

Про неминуче закриття вугільних шахт в Україні говорять уже не перший день, повідомляє Час Пік. Основні причини - нерентабельність галузі, яка тримається на державних дотаціях; важкі і небезпечні умови праці шахтарів, які ще й не отримують вчасно свої зарплати; шкода для екології.

Відмова від вуглевидобутку і використання вугілля в генерації енергії була основною темою відеоконференції українського уряду з Федеральним міністерством економіки та енергетики Німеччини.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на цій конференції заявив, що уряд України планує здійснити зелений перехід і декарбонізацію економіки.

За словами глави Кабміну, в Україні вже розпочато розробку державної програми трансформації вугільних регіонів до 2030 року.

Коли Україна відмовиться від вугілля?

Як повідомив заступник міністра енергетики Ярослав Демченков, розглядаються різні сценарії відмови України від вугілля.

Перший сценарій - відхід від використання вугілля до 2040 року. Необхідні умови для цього - міжнародна фінансова підтримка закриття шахт в Україні, інтеграція у європейські енергоринки, інвестування проектів з заміщення вугільної генерації кліматично-нейтральними технологіями.

Другий, песимістичний сценарій - відмова від використання вугілля до 2070 року.

"Ми повинні посилити міжнародне співробітництво та зробити технологічний стрибок, щоб досягти амбітної мети до 2040 року і стати кліматично нейтральною країною до 2050 року", - заявив Демченков.

Вугільна галузь в Україні є неефективною

В ході тієї ж відеоконференції в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що вугільна галузь України не просто збиткова - вона перебуває в аварійному стані, неефективна. До того ж, за словами міністра, теплова генерація, яка працює на вугіллі, не екологічна.

Вітренко вважає, що Україні потрібно швидко переходити від вкладення коштів у модернізацію вугільної генерації до інвестування в генерацію на поновлюваних джерелах, системи накопичення енергії, новітні технології - таким чином Україна зможе позбутися вугільної залежності.

"Відмова від вугільної генерації пов'язана з енергоефективністю. Нам необхідно підвищувати енергоефективність країни в усіх секторах економіки, зменшувати споживання електричної і теплової енергії. Якщо ми зменшимо неефективне споживання, ми швидше зможемо відмовитися від вугільної генерації", - заявив Вітренко.

За його словами, при нестачі потужностей Україна зможе отримувати електроенергію з європейського ринку.

Шахтарські регіони необхідно буде трансформувати

Учасники конференції зійшлися на думці, що трансформація вугільних регіонів займе більше часу, ніж відмова від вуглевидобутку. Будуть потрібні комплексні рішення для створення нових робочих місць, подальшого економічного розвитку регіонів, соціального захисту населення, вирішення проблем в галузі екології.

Шмигаль зазначив, що зараз в Україні налічується 61 вугільний регіон - це мономіста, які прив'язані до одного  підприємства, вугільної шахти або станції.

"Всі ці регіони мають стару інфраструктуру 60-80-х років минулого століття. Виснаження, закриття шахт і поступове стратегічне закриття вугільної промисловості в цілому в майбутньому створюватимуть соціальну напруженість. Потрібно робити ряд стратегічних кроків, щоб соціально забезпечити людей в цих регіонах", - підкреслив прем'єр-міністр.

Німеччина поділиться досвідом

Відмова від вуглевидобутку в Україні - не новація. Як відомо, у Німеччині в грудні 2018 року закрилася остання вугільна шахта. Правда, там процес структурної трансформації енергетики почали ще в середині XX-го століття, поступово скорочуючи видобуток і споживання вугілля і зайнятість населення в цій галузі.

Спеціальний уповноважений Федерального уряду Німеччини з трансформації вугільних регіонів України Станіслав Тілліх заявив, що Німеччина готова в межах енергетичного партнерства супроводжувати процес трансформації вугільних регіонів України.

З кого почнуть?

Пілотні проекти трансформації вугільних регіонів випробують на двох шахтах - на сході і заході України.

"Ми підготували дві шахти - в Донецькій і Львівській областях, які запропонували прийняти для реалізації спільних пілотних проектів. Вони повинні продемонструвати результати трансформації, щоб ми могли їх поширити на інші вугільні регіони", - заявив Шмигаль.

Народ не вірить в ефективну трансформацію шахтарських міст

Розмови про ліквідацію шахт багато українців, особливо представники шахтарських професій, сприйняли без оптимізму. Мало хто вірить, що після закриття шахт мономістам дадуть "друге життя".

"Чиновники з української сторони констатують, що виконання програм справедливої ​​трансформації вугільних регіонів буде тривати довше, ніж відмова від вугілля. Тобто шахти вже будуть зупинені, а «справедлива трансформація »ще триватиме", - заявив глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Коментатори в соцмережі також поділилися своїми думками.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: