13.02.2021, 21:59

Якість газу в квартирах погіршилася: українцям розповіли, хто винен і що робити

газ

У той час, як платежі за комунальні послуги українців все ростуть і ростуть, багато хто скаржиться на погіршення якості газу в квартирах.

З чим це може бути пов'язано, розповіла координатор житлово-комунальних та енергетичних програм мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко в інтерв'ю "Обозревателю", передає Час Пік.

За її словами, калорійність газу в 2021 році все ще відповідає допустимим нормам. Тому причину варто шукати в іншому.

Так, Бойко повідомила, що проблема може ховатися в діях облгазів або самих споживачів. Зокрема, стан техніки споживачів може бути не найкращим.

"Якщо облгази знижують тиск і до того ж надходить газ погіршеної якості, це призводить до неякісної послуги у споживачів. Велика кількість проблем з якістю газу також пов'язана зі станом техніки споживача. Може бути, у вас брудна плита і досить почистити конфорку. Також важливе питання - технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж і димовентканалів. Цим мають займатися облгази та за кошти співвласників будинку. Від цього теж залежить, чи добре горить газ", - зазначила вона.

У разі, якщо вина лежить на облгазах і полягає в зниженні тиску, то довести що-небудь буде дуже складно.

"Якщо ви впевнені, що проблема в тиску - довести це буде дуже важко. Потрібно звертатися до Оператора ГТС, який організовує перевірку. Перевіряти буде незалежна лабораторія, але про цю перевірку все одно заздалегідь повинен знати облгаз. Якщо він захоче, то в потрібний момент додасть тиск і недоліків не виявлять. До всього, перевірка - не дешева, а якщо проблем не знайдуть, оплатити витрати доведеться зі своєї кишені", - змалювала для українців ситуацію Бойко.

У ЗМІ також повідомили, що теплота згоряння може знижуватися через недоліки технології усушки газу. Тому в труби в деяких регіонах почав надходити газ з великою кількістю конденсату.

Читайте також: В Україні встановлено єдиний тариф на електроенергію: хто позбувся пільг і скільки тепер платити за світло

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк