26.02.2021, 18:39

Буде холодніше, ніж у минулі роки: українські синоптики дали прогноз на березень

март

Зима вже добігає кінця. У 2021 році вона показала себе з різних сторін: були і сильні морози, і аномальне тепло, і снігопади. Чого ж очікувати від весни?

Час Пік розповість про те, з якою синоптичною картиною зіткнуться українці буквально через пару днів.

Здається, що холодів вже не буде. Як стверджує відомий український синоптик Наталка Діденко, в деяких регіонах сьогодні повітря прогрілося до +16 градусів. Але радіти рано: на Україну насувається атмосферний фронт, який принесе похолодання, опади і сильний вітер. Так пройдуть останні два лютневих дні. А з березня почнеться зовсім інша історія.

Який прогноз дає "Укргідрометцентр"?

Синоптики повідомили, що в березні середня місячна температура може досягти 0-6 градусів вище нуля, в Криму тепліше - до 3 градусів тепла. Дані температурні показники близькі до середніх багаторічних значень.

Це ж стосується і опадів. За місяць випаде 26-50 мм опадів, в гірських районах - 40-85 мм.

Відзначається, що в минулому абсолютний мінімум температури повітря в березні склав 22-37 градусів морозу, а максимум - 16-29 градусів тепла.

Більш детального прогнозу "Укргідрометцентр" поки не дає. Однак в перші дні березня буде не дуже тепло: вночі може підморожувати до -8-10 градусів.

а

Виходить, в березні не варто чекати тепла?

Прогноз "Укргідрометцентру" підтверджує і народний синоптик Леонід Горбань. За його словами, березень буде досить прохолодним, проте дощовим.

"У перші сім днів березня очікуються мінусові температури: 1 та 2 березня буде близько нуля градусів, а з 3 по 7 березня - до 5-7 градусів морозу... Хоча в березні є період дощів, і якщо вони підуть - буде проблема. Київська дамба трошки потече. Хоча є така давня народна прикмета: якщо Старий Новий рік випадає під наростаючий місяць, то чекайте великої води. А в цьому році навпаки: 13 січня був спадний місяць", - розповів Горбань.

Крім того, нічні "мінуси" можливі ще й у квітні. Середина квітня видасться прохолодною, дощовою та вітряною. Та й травень може засмутити любителів тепла. Останній місяць весни буде прохолодним і звичної травневої спеки не варто чекати.

"Інші синоптики говорили, що буде дуже рання весна, але її і близько не буде", - упевнений Горбань.

З ним солідарний і синоптик Владислав Білик. На його думку, раніше весняні місяці були теплішими за кліматичну норму. Тому нинішній березень буде холодніше, ніж у попередні роки.

З якою погодою зустріне березень Луганська область?

Прогноз місцевих синоптиків не менш "суворий", ніж той, який надав на перші березневі дні по країні "Укргідрометцентр". Температура може опускатися до 7 градусів нижче нуля, а посилювати картину буде вітер.

  • 1 березня - хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Вітер північно-західний, 7-12 м/с.Температура вночі 1-6 градусів морозу, вдень 1-6 градусів тепла.
  • 2 березня - хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Вітер західний, 9-14 м/с.Температура вночі 2-7 градусів морозу, вдень 1-6 градусів тепла.
  • 3 березня - мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно-західний, 9-14 м/с.Температура вночі від 1 градуса тепла до 4 градусів морозу, вдень 1-6 градусів тепла.

Чи готова природа зустрічати весну?

Природа вже скучила за весняним теплом і всіляко показує, що навіть мінімальне потепління - в радість. Так, наприклад, в Миколаєві, де протягом останніх днів тримається тепла погода, вже розцвіли проліски.

ф

Крім того, на Закарпатті розцвіли крокуси. Фото цих елегантних квітів опублікували місцеві жителі в соціальній мережі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк