15.03.2021, 18:31

Нові суворі штрафи для порушників ПДР: які суми передбачені і що про це думають українці

Марина Началова | Всі новини автора
штрафы пдд

Закон про посилення відповідальності за окремі порушення в сфері безпеки дорожнього руху набуде сили вже через пару днів. Нові законодавчі норми повинні особливо боляче "вдарити" по любителях п'яною їзди.

Закон ]]>"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху"]]> був підписаний президентом Володимиром Зеленським 11 березня, а 17 березня він набуде сили, передає Час Пік з посиланням на прес-службу МВС.

Що зміниться для водіїв-п'яниць: інфографіка

З 17 березня штраф за керування транспортним засобом у стані сп'яніння зросте з 10 200 до 17 000 грн + позбавлення права керування на 1 рік. За друге аналогічне порушення протягом року передбачається штраф 34 000 грн + позбавлення права керування на 3 роки з можливістю оплатного вилучення ТЗ, або адмінарешт на 10 діб з позбавленням права керування на 3 роки і можливим вилученням ТЗ. За третє порушення протягом року передбачено штраф 51 000 грн + позбавлення права керування на 10 років з конфіскацією транспортних засобів або адмінарешт на 15 діб + позбавлення права керування на 10 років з конфіскацією транспортних засобів.

Штраф за вживання алкоголю або наркотиків особою, яка керувала транспортним засобом, після ДТП буде збільшений з 20 400 до 34 000 грн. Або передбачено покарання у вигляді адмінарешту на 15 діб + позбавлення права керування на 3 роки.

Термін розгляду справ про керування в стані сп'яніння збільшений з 3 місяців до 1 року. Також скасована можливість передачі порушника на поруки трудовому колективу або ГО і можливість звільнення від відповідальності через малозначність. У разі повторного порушення більше не застосовується нова санкція, а нова санкція додається до попередньої.

Вчинення ДТП в стані сп'яніння з потерпілими тепер вважається окремим складом злочину. Якщо в аварії є постраждалі середнього або важкого ступеня або загиблі, винуватцю загрожує в'язниця.

Як зростуть штрафи за керування без прав

Штраф за керування транспортними засобами без водійських прав або передачу керування особі без водійських прав з 17 березня буде збільшений з 510 до 3400 грн.

Штраф за керування ТЗ особою, яка була позбавлена права керування, збільшується з 510 до 20 400 грн; за повторне порушення передбачається штраф 40 800 + позбавлення права керування на 5-7 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Які ще штрафи збільшилися для водіїв

Штраф за перевищення швидкості на 20-50 км/год збільшений з 255 до 340 грн, за перевищення швидкості понад 50 км/год збільшений з 510 до 1700 грн.

Штраф за невикористання ременів безпеки або мотошоломів збільшений з 51 до 510 грн.

Штраф за брудні, неосвітлені або встановлені з порушенням номерні знаки збільшений з 170 до 850 грн; за повторне порушення протягом року - штраф 1700 грн.

Штраф за залишення місця ДТП збільшений з 255 до 3400 грн, або передбачається позбавлення права керування на 1-2 роки або адмінарешт на 10-15 діб.

Штраф за порушення ПДР, що спричинили створення аварійної обстановки, збільшений з 680 до 1445 грн, або передбачено позбавлення права керування на 6-12 місяців.

Як посилюється відповідальність пішоходів і велосипедистів

З 17 березня штраф для пішоходів за перехід дороги в невстановленому місці або на заборонений сигнал збільшений з 51 до 255 грн.

Штраф за порушення правил для велосипедистів збільшений з 85 до 340 грн.

Штраф за порушення правил пішоходом або велосипедистом в стані сп'яніння збільшений з 136 до 680 грн.

Штраф за повторне порушення ПДР пішоходом або велосипедистом збільшений з 170 до 850 грн, або передбачені громадські роботи від 20 до 40 годин.

Зміни, що стосуються поліції

У новому законі уточнено, що водій повинен пред'явити документи поліцейському способом, який дає можливість поліцейському прочитати і зафіксувати дані, які містяться в документах.

Крім того, тепер буде дозволено використання поліцейськими автомобілів без кольорографічних схем, розпізнавальних знаків і написів.

Думка українців про посилення відповідальності порушників ПДР

Велика кількість п'яних на дорогах і трагічних ДТП давно є "болючою темою" в Україні. Збільшення штрафів за найбільш кричущі порушення ПДР українці вимагали не раз, і зараз це питання стало предметом бурхливих обговорень.

Деякі користувачі соцмережі вважають, що покарання для порушників повинно бути якомога жорсткішим.

Як завжди, не обійшлося без "зради". Деякі коментатори припускають, що посилення покарань не допоможе зменшити кількість пияків за кермом, а лише збільшить кількість хабарів.

Користувачі також підняли питання про те, що в Україні допустима доза алкоголю для водія істотно нижче, ніж в Європі і Америці.

Один з коментаторів також написав, що у нас в країні відповідальність однакова для тих, хто випив келих пива і для тих, хто випив літр горілки і сів за кермо, при тому що другий представляє явно більшу небезпеку на дорозі. На думку користувача, повинна бути шкала проміле, як це практикується за кордоном.

Українці також звернули увагу на норму, яка дозволяє поліцейським використовувати автомобілі без розпізнавальних знаків.

Нагадаємо, водіям встановили нові жорсткі правила поведінки при зупинці автомобіля поліцією.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: