16.03.2021, 14:36

Рада направила до КСУ законопроект про призначення та звільнення директора НАБУ

Ольга Романец | Всі новини автора
коронавирус в Украине

Верховна Рада направила на висновок Конституційному суду законопроект № 5133, за яким президент зможе призначати і звільняти директора Національного антикорупційного бюро за згодою Верховної Ради.

Відповідне рішення ухвалили 267 народних депутатів, передає Час Пік.

"У законі були передбачені повноваження президента призначати і звільняти директора НАБУ, яке не було передбачено Конституцією. Як наслідок, до Конституційного Суду надходили подання про неконституційність тих положень Закону. Всі ми знаємо, що КС визнав в частині повноважень президента призначати директора НАБУ таким, що не відповідає Конституції. Для того, щоб ми мали ефективний механізм боротьби з корупцією, повинні прийняти законопроект, який передбачає, що директора НАБУ і ДБР може призначати президент за правилами відкритого відбору і за згодою Верховної Ради", - сказав нардеп від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

За його словами, Конституційний суд має дати висновок щодо цього законопроекту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується внести зміни до статей 85 та 106 Конституції, якими визначаються повноваження Верховної Ради про надання згоди на призначення та звільнення з посад президентом директора НАБУ та директора ДБР та повноваження президента щодо призначення та звільнення з посад за згодою Верховної Ради.

Читайте також: Незабаром в Україні подорожчає м'ясо: експерт назвав нові ціни

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк