22.03.2021, 21:07

Чи перейде Україна на літній час: Переведення годинників ще може скасувати Кабмін - є "лазівка"

Марина Началова | Всі новини автора
перевод часов

До запланованого весняного переведення годинників в Україні залишається менше тижня, але досі не ясно, чи відбудеться воно.

Минулого тижня Верховна Рада провалила голосування в другому читанні за закон, яким скасовується переведення годинників. І швидше за все, на цьому тижні документ прийняти не встигнуть, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Однак залишається варіант, що сезонне переведення годинників скасує уряд.

Нардеп від "Слуги народу" Роксолана Підласа в коментарі "Обозревателю" назвала кілька варіантів розвитку подій. За її словами, до 28 березня Рада не встигне прийняти законопроект, оскільки повторне друге читання законопроекту передбачає 14 днів на подачу поправок.

Але до 28 березня Кабінет міністрів може скасувати постанову від 1996 року, на підставі якої в Україні переводять годинники. І тоді перехід на літній час не відбудеться.

Ще один варіант - Рада проголосує закон вже після 28 березня, з нормою щодо відтермінування набуття чинності. Якщо буде передбачено, що Україна залишиться жити на зимовому часі, то закон вступить в силу тільки після осіннього переведення годинників. Якщо ж країна залишиться на літньому часі - закон повинен вступити в силу відразу після підписання.

За словами Підласої, перший віце-спікер Руслан Стефанчук, який ініціював цей законопроект, обговорював це питання з прем'єр-міністром, але остаточного рішення ще немає.

Заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук в ефірі телеканалу "Україна 24" також заявила, що питання переведення або не переведення стрілок може вирішити Кабмін, а поки немає такого рішення, ймовірність, що країна через тиждень перейде на літній час, залишається.

"Я думаю, це найближчими днями має бути з'ясовано, бо до кінця березня вже не так багато часу", - зазначила вона.

За словами Кравчук, вона підтримує законопроект про скасування переведення годинників, але деякі депутати з нею не згодні.

"Деякі мої колеги, особливо ті, хто представляє округи на Сході України, говорили, що з точки зору, що буде дуже ранній схід сонця, то їхні виборці мали сумніви щодо збереження (зимового – ред.) часу. Для курортів Півдня також має значення, щоб був довший день – тут нехай Кабмін остаточно визначиться, і так і зробимо", - сказала Кравчук.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк