27.03.2021, 20:44

У 2021 році українці можуть зіткнутися з аномальним літом

лето

2021 рік може запам'ятатися українцям аномальним літом. Екологи прогнозують неймовірну спеку, а також відсутність опадів.

У Національній екологічній раді України вважають, що це може призвести до проблем з врожайністю та питною водою через пересихання річок, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Відзначається, що в 2021 році може бути побитий рекорд за кількістю днів у році, коли на вулиці стояла спека вище +30 градусів. Зокрема, стрімке потепління вже намітилося в північних регіонах країни.

Зміни клімату загрожують передчасним дозріванням ярих культур, через що врожайність скоротиться. Крім того, проблемним може стати вирощування кукурудзи. Разом з тим, очікується активація росту бур'янів, шкідників та хвороб рослин.

Також можуть почати пересихати річки та водойми. У Національній екологічній раді впевнені, що необхідна державна програма, яка зможе вберегти більшу частину водойм від пересихання. Адже за останні двадцять років з карти України зникло більше десяти тисяч малих річок

Екологи прогнозують, що в південних областях (Херсонська, Одеська, Миколаївська) посухи і суховії стануть звичними явищами. У найближчі роки їх кількість зросте на 15-30%.

А ось західні регіони навпаки будуть заливати рясні дощі, що призведе до повеней.

Читайте також: Коли в Україну прийде довгоочікуване потепління: прогнози синоптиків

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк