14.04.2021, 11:51

Випускників українських шкіл звільнили від обов'язкового проходження ДПА та ЗНО

Марина Началова | Всі новини автора
зно

Через пандемію коронавірусу в Україні скасоване обов'язкове проходження державної підсумкової атестації у цьому році, але випускники 11 класів можуть за бажанням здати ЗНО.

Сьогодні Верховна Рада ухвалила відповідний закон "Про внесення змін до Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19)" (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року)", передає Час Пік.

Законом передбачено мінімізувати ризики захворювання на короновірусну хворобу (COVID-19) під час оцінювання результатів навчання учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти, та унеможливлення отримання ними в установленому законодавством порядку документів про здобуття повної загальної середньої освіти.

Законом у зв’язку із здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Випускники 2021 року, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти, не зобов’язані проходити ДПА, однак матимуть вибір:

  • зарахувати як підсумкову атестацію річне оцінювання (якщо оцінка влаштовує школяра);
  • за власним бажанням скласти ДПА (іспит у своєму навчальному закладі);
  • скласти ДПА у формі ЗНО.

Відповідні зміни внесено до Розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У той же час всі етапи зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року відбудуться в заплановані терміни незалежно від рівня епідемічної небезпеки в регіонах:

  • пробне тестування – 24 квітня в Києві, Чернігівській та Миколаївській областях (в інших регіонах відбулося 10 квітня),
  • основна сесія ЗНО – з 21 травня по 15 червня,
  • додаткова сесія – з 26 червня по 16 липня.

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, на ЗНО-2021 зареєстровано 389 710 осіб, які обрали 1 543 756 тестувань.

За статистичними показниками реєстрації, 42 580 осіб зареєструвалися для участі у ЗНО з усіх предметів лише з метою проходження ДПА (170 269 тестувань). Всього учасниками ЗНО виявлено бажання отримати результат ЗНО тільки для отримання оцінки за ДПА з 235 363 тестувань, що становить 15,24% від загальної кількості тестувань.

Як відомо, 10 квітня відбулося пробне зовнішнє незалежне оцінювання в більшості регіонів України. Воно проходило з дотриманням всіх правил, процедур і вимог протиепідемічної безпеки: використання масок, дезінфекторів, збереження соціальної дистанції.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки ще в березні звільнило від шкільних іспитів (ДПА) учнів 4-х і 9-х класів. У їхніх документах про освіту буде зроблено запис "звільнено/звільнено". У Міносвіти заявили, що таке рішення буде "сприяти організованому завершенню навчального року" учнями цих класів - в умовах поширення COVID-19 і дії режиму надзвичайної ситуації на території України.

Читайте ще: Українці не залишаться без виплат по лікарняним: Верховна Рада виправила законодавчу помилку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: