20.04.2021, 08:38

Українців зобов'яжуть утримувати непрацездатних батьків на законодавчому рівні: подробиці

Ольга Романец | Всі новини автора
законопроект

У Мінсоцполітики вирішили прописати в законі суму, яку повинні будуть витрачати діти на своїх батьків, якщо їм доведеться скористатися послугами соціальних служб. Також планується узаконити суму, яку зобов'язані будуть витрачати на літніх людей опікуни, які уклали з ними договір довічного утримання.

У пояснювальній записці до законопроєкту, наголошується, що діти часто ігнорують свої обов'язки щодо забезпечення літніх батьків і в разі, коли вони частково або повністю втрачають дієздатність і вимагають догляду, вони опиняються в інтернатах або лікувальних установах, де утримуються за державний рахунок, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Законопроєкт зобов'язує дітей компенсувати витрати, які несе державний бюджет на утримання літніх людей. У разі, якщо вони відправляють батьків в інтернат для престарілих або в інший соціальний заклад (психлікарню і т.д.), вони повинні будуть оплачувати їх утримання там.

Крім того, якщо законопроєкт приймуть, то доведеться платити і за інші види соціальних послуг, які надаються за бюджетний рахунок (наприклад, якщо соцпрацівник приносить продукти, прибирає і т.д.).

Якщо ж спадкоємці не будуть цього робити, установа або місцева влада зможуть звернутися до суду і зажадати відшкодування витрат за три роки.

Читайте також: Українцям розповіли, як цього року в країні святкуватиметься Великдень

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк