27.04.2021, 18:37

"Суд у смартфоні": Верховна Рада схвалила закон Зеленського

Ольга Романец | Всі новини автора
Суд в смартфоне

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи".

Рішення підтримали 261 депутат, передає Час Пік.

Законопроєкт пропонує зрівняти правовий статус паперових та електронних документів у кримінальному процесі, щоб зменшити бюрократизацію. У законі прописано створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яка забезпечить створення, збір, зберігання, пошук, обробку та передачу матеріалів у кримінальних провадженнях.

Системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження. Це має значно полегшити взаємодію суду, сторони обвинувачення та сторони захисту.

Всі матеріали досудового розслідування, які знаходяться в цій системі, зможуть передаватися в електронній формі, на таких же правах, як і в паперовій формі. Підписання та узгодження документів буде доступно за рахунок електронного підпису.

Автори документа розраховують, що система спростить процедури комунікації між громадянами-учасниками судових процесів і їх представниками з судовими органами, роблячи судові процедури для громадян простіше, зручніше і доступніше.

Читайте також: В Україні оновили карантинне зонування: хто потрапив у "червону" зону

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк