12.05.2021, 20:50

В Україні розробляють три вакцини від COVID-19, - Ляшко

Ольга Романец | Всі новини автора
вакцина

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, що в Україні вчені розробляють три вакцини від коронавірусу. Дослідження проводяться у Львові та Києві.

Про це Ляшко розповів в інтерв'ю виданню "Сегодня", передає Час Пік.

За словами Ляшка, першу вакцину розробляє Інститут біології клітини у Львові під керівництвом академіка Андрія Сибірного.

"Він розробляє вакцину, де білок коронавірусу вирощується на дріжджах. В біореакторі відбувається його очищення. Далі цей білок може бути доведений до лікарської форми. І як, наприклад, рекомбінантна вакцина, він може бути зареєстрований для доклінічних і клінічних досліджень і вже потім зареєстрований як препарат. Наприклад, за такою технологією виробляється вакцина проти гепатиту В, коли також береться білкова основа", - сказав Ляшко.

Друга вакцина, за словами Ляшка, розробляється в Інституті біохімії ім. Палладіна, який очолює академік Сергій Комісаренко. Там дослідження проходять у двох напрямках: за схожою технологією штучного вирощування ослабленого білка коронавірусу; за технологією мРНК-вакцини.

Ляшко повідомив, що третя вакцина - це розробка Михайла Фаворова і компанії "Діапроф-Мед", яку не фінансує держава.

"Вони задекларували, що у них відбулася нейтралізація вірусу на клітинах. Вони в даний момент на стадії виробництва лікарської форми, щоб почати клінічні випробування", - сказав він.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк