25.05.2021, 18:17

Скасування авіасполучення між Україною та Білоруссю: що тепер робити пасажирам

Марина Началова | Всі новини автора

Через скандал з літаком авіакомпанії Ryanair, який примусово посадили в Мінську, щоб затримати опозиційного журналіста, країни почали бойкотувати повітряний простір Білорусі. Серед них і Україна.

З 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю, передає Час Пік.

З чого все почалося

23 травня літак авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, отримав від диспетчерів повідомлення про нібито бомбу на борту. За словами диспетчерів, відповідний лист отримала служба безпеки аеропорту на електронну пошту. Хоча літак був уже біля кордону Литви і до Вільнюса було ближче, його все ж розвернули і посадили в Мінську. При цьому для перехоплення літака підняли винищувач.

На борту літака перебував переслідуваний білоруською владою журналіст, засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Його затримали білоруські силовики.

Генеральний директор Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що на борту літака, імовірно, було кілька агентів КДБ, які також висадилися в Мінську.

Після інциденту пішла жорстка реакція міжнародної спільноти, авіакомпанії одна за одною почали відмовлятися від польотів над Білоруссю.

З 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю

Відповідне рішення прийняв сьогодні Кабінет міністрів України. Згідно з ним, українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Білорусі.

"З 00 год. 00 хв 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Щойно на позачерговому засіданні Уряд доручив Мінінфраструктури, Державіаслужбі та ДП "Украерорух" вжити для цього необхідних заходів", - повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У Білорусі сприйняли такий крок України "з подивом" і направили українському МЗС ноту протесту.

Тим часом Євросоюз може зупинити будь-яке авіасполучення з Білоруссю. Лідери країн ЄС закликали всіх авіаперевізників, що базуються в Європі, припинити польоти в Білорусь і над її територією, а також вжити необхідних заходів для заборони прольоту білоруськими авіалініями авіапростору ЄС і доступу для них в аеропорти ЄС.

Скасовані рейси

"Украерорух" повідомляє, що було заплановано 5 щоденних рейсів в/з Білорусі на сезон літо-2021:

- Авіакомпанія "Мотор Січ": Запоріжжя - Мінськ, 4 рейси на тиждень.

- Авіакомпанія "Бєлавіа":

  • Мінськ - Київ, 35 рейсів на тиждень
  • Мінськ - Одеса, 14 рейсів на тиждень
  • Мінськ - Харків, 5 рейсів на тиждень
  • Мінськ - Львів, 7 рейсів на тиждень.

Відповідно, з 26 травня ці авіарейси скасовуються.

Що тепер робити пасажирам

"]]>Украерорух]]>" попередив тих, хто має куплені або заброньовані квитки на період після 00:00 годин 26 травня на переліт між пунктами призначення, розташованими на території України і Білорусі, що прямий переліт буде неможливий.

"Для належного інформування пасажирів авіакомпаній, які здійснюють авіарейси з/до Республіки Білорусь Державіаслужба та Украерорух комунікуватимуть із авіакомпаніями. За підтримки керівництва аеропортів, з яких здійснюються перельоти, буде налагоджено інформування пасажирів щодо наявної ситуації", - заявили в "Украерорусі".

У відомстві також підкреслили, що введення заборон, які покликані забезпечити безпеку авіації та пасажирів, є форс-мажором. Авіаперевізник зобов'язаний попередити пасажира про затримку або скасування рейсу не пізніше ніж за 3 години до початку реєстрації, однак компенсація вартості квитка у разі форс-мажору не передбачена.

Влада шукає шляхи для оперативного повернення громадян України з Білорусі.

"Для участі в поверненні в країну громадянин повинен звернутися до дипломатичної установи України в Республіці Білорусь. У разі виникнення складнощів рекомендується залишити заяву в контакт-центрі МЗС", - йдеться в повідомленні "Украероруху".

Громадяни України, як і раніше, можуть повернутися додому з Білорусі наземним транспортом. Як заявив посол України в Білорусі Ігор Кизим, якщо людина є громадянином України і не проживає в Білорусі на постійній основі, то обмежень на виїзд з Білорусі у неї немає. Автобуси регулярно їздять в Україну з Мінська, Гомеля, Бреста.

Посольство України в Білорусі ]]>повідомило]]>, що громадянам, які повертаються в Україну транзитом через Білорусь з третіх країн, при проходженні прикордонного контролю потрібно заявити про мету свого прибуття.

"У разі отримання дозволу на транзитний проїзд від компетентних органів Республіки Білорусь, необхідно протягом визначеного ними терміну (до 24 годин) виїхати наземним транспортом в Україну. На теперішній час на українсько-білоруському кордоні функціонують пункти пропуску для автомобільного сполучення: «Мокрани – Доманове», «Мохро – Дольськ», «Нова Рудня-Виступовичі», «Олександрівка – Вільча», «Нова Гута – Нові Яриловичі», «Веселівка – Сеньківка»", - зазначили в посольстві.

Плюси і мінуси для України від закриття неба Білорусі

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков запропонував іноземним авіакомпаніям, які відмовляються літати над Білоруссю, скористатися повітряним простором України для транзитних польотів.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що закриття неба Білорусі збільшить надходження до українського бюджету за рахунок транзитних коштів.

"Це рішення потягне деяке збільшення прибутку України, тому що компанії ЄС та інших країн світу, які раніше пролітали над Білоруссю і платили в її бюджет кошти, тепер будуть пролітати над Україною і, відповідно, платити транзитні кошти нашій державі", - заявив Кулеба.

У той же час експерти пророкують українцям ймовірне подорожчання авіаквитків на північні напрямки, оскільки, якщо літакам доведеться облітати Білорусь, збільшиться довжина маршруту і витрати палива. Також не виключене скасування деяких авіарейсів через нерентабельність.

"Через це деякі рейси можуть стати непопулярними або економічно недоцільними. Їх скоротять. Крім цього, нам стане набагато важче конкурувати з авіахабами, наприклад, Варшавою, за напрямками північних країн і Прибалтики", - повідомив в коментарі "]]>Обозревателю]]>" авіаційний експерт Богдан Долінце.

На його думку, квитки на балтійські напрямки можуть подорожчати на 10-20 євро.

Глава ради директорів аеропорту Київ (Жуляни) Денис Костржевський заявив, що закриття неба Білорусі призведе до зниження пасажиропотоку і доходів аеропорту на 10%. На думку Костржевського, в цій ситуації уряд міг би запропонувати аеропорту грошові компенсації.

У той же час Костржевський підтримує рішення уряду заради захисту демократичних цінностей.

"Як говорив дон Корлеоне, коли мова йде про честь сім'ї, гроші тут недоречні", - зазначив він.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: