01.06.2021, 13:00

Рада з 2022 року заборонила продаж пластикових пакетів: які штрафи загрожують порушникам

пластиковые пакеты

Сьогодні, 1 червня, Верховна Рада прийняла в другому читанні закон №2051-1 про обмеження обігу пластикових (поліетиленових) пакетів на території України. Він набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Документ підтримали 297 народних депутатів, передає Час Пік з посиланням на сайт Верховної Ради.

Законодавчі зміни покликані обмежити поширення пластикових пакетів, щоб поліпшити стан навколишнього середовища і благоустрою територій.

З 2 січня 2022 року документ забороняє поширювати пластикові пакети в магазинах і ресторанах товщиною до 50 мкм. Однак обмеження не поширюються на біорозкладані пластикові пакети і надлегкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для упаковки і (або) транспортування свіжої риби і м'яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які поширюються в об'єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки.

Документ також декларує стимулювання виробництва біорозкладаних пакетів і встановлення відповідальності за порушення зазначених норм. Так, за поширення пластикових пакетів передбачено штраф у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на зараз це від 1700 грн до 3400 грн). За "введення в оману споживача шляхом пропозиції оксобіорозкладного (поліетилен з добавками солей перехідних металів: кобальту, нікелю, заліза) пакета під виглядом біорозкладного пакета" - від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів, а за схилення до покупки пластикових пакетів - від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів.

Після накладення штрафу передбачена також конфіскація та утилізація предметів порушення.

В Україні на людину щорічно припадає понад 500 викинутих поліетиленових пакетів, в той час, як в ЄС цей показник становить менше 90 пакетів. Всього близько 6% загальної кількості пізніше направляють на переробку.

Читайте також: На Луганщині триває ремонт дороги Р-66: що вже зроблено (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк