01.06.2021, 18:49

Перерахунок пенсій, введення COVID-паспортів, медична реформа: що зміниться в Україні з 1 червня

календарь

З 1 червня в Україні почне діяти низка нововведень. Зокрема, зміни торкнуться нарахування пенсійних виплат, проведення ЗНО, отримання COVID-сертифікатів, а також не обійдуть стороною водіїв.

Час Пік детально розповість про те, з якими змінами зіткнуться українці вже відсьогодні

Перерахунок пенсій: хто може розраховувати на підвищення

З 1 червня поточного року в Україні буде проведено перерахунок пенсійних виплат. Процедура торкнеться близько 700 тисяч працюючих пенсіонерів, які після призначення виплат:

  • продовжували працювати і отримали не менше 24 місяців страхового стажу;
  • отримали менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Як уточнив в ефірі "UA Перший" радник міністра соціальної політики Микола Шамбір, для перерахунку враховуються кожні два роки роботи.

"В цілому для перерахунку беруться кожні два роки роботи. Якщо у вас у вересні завершився черговий дворічний робочий період, вже в жовтні ви зможете звернутися за перерахунком. Якщо ви не звернетеся, автоматичний перерахунок буде в квітні наступного року", - сказав Шамбір.

За його словами, зараз, крім безпосереднього підвищення, пенсіонери отримають доплату за квітень та травень. Шамбір також зазначив, що внаслідок перерахунку середнє підвищення місячної пенсії складе 170-180 грн.

Перерахунок буде проведений автоматично, тому звертатися до ПФУ не потрібно.

Проведення ЗНО та випускних

За ]]>даними Центру оцінювання якості освіти,]]> основна сесія ЗНО, яка розпочалася ще у травні, буде завершена 15 червня. Додаткова сесія пройде з 29 червня по 16 липня. До 30 червня результати основної сесії будуть розміщені на сторінках учасників, з результатами додаткової сесії можна буде ознайомитися не пізніше 23 липня.

Проведення випускних вечорів у школах планується після завершення основної сесії ЗНО, тобто в період з 15 по 30 червня. Однак строгих вказівок щодо цього немає. Разом з тим, випускники шкіл повинні будуть дотримуватися протиепідемічних заходів (дотримання соціальної дистанції, використання засобів індивідуального захисту тощо).

Видача сертифікатів вакцинації від COVID-19 та нова лікарняна реформа

За ]]>інформацією]]> МОЗ, вже наприкінці червня українці зможуть отримати перші COVID-сертифікати. Ці документи дозволять відвідувати країни ЄС, а також подорожувати світом без пред'явлення негативних ПЛР-тестів.

COVID-сертифікати можна буде отримати в цифровому та паперовому вигляді.

Крім того, з 1 червня буде здійснено запуск нової лікарняної реформи. Передбачається, що лікарні, в яких здійснюється лікування пацієнтів з COVID-19, перепрофілюють у попередні статуси, а інфекційні отримають додаткове фінансування.

За заявою голови МОЗ Віктора Ляшка, за такою схемою медичні заклади продовжать працювати і після завершення пандемії COVID-19.

Так, одна опорна інфекційна лікарня визначатиметься з розрахунком на 300 тисяч населення.

Україна відновить міжнародне сполучення

З 1 червня "Укрзалізниця" відновлює міжнародне сполучення з Австрією та Угорщиною у зв'язку зі стабілізацією ситуації з COVID-19.

Перший рейс з Києва до Відня відправиться вже 1 червня. Квитки на поїзд вже можна придбати в міжнародних квиткових касах вокзалів. Більш детально ознайомитися з графіком пересування можна за посиланням.

Нововведення для водіїв

Для водіїв великогабаритного транспорту (фактична вага понад 24 т) з початку літа діятимуть нові правила пересування дорогами загального користування.

Так, вже з сьогоднішнього дня вступає в силу сезонне обмеження: заборона на проїзд по державних дорогах в денний час, якщо температура повітря підніметься вище +28 градусів.

Виняток допускається в разі, якщо перевозяться: швидкопсувні продукти, тварини або птиця, товари, пов'язані з ліквідацією та запобіганням НС, а також небезпечні вантажі.

"Сюрпризи" для користувачів майданчика YouTube та сервісу "Google Фото"

З 1 червня на YouTube стане ще більше реклами - вона буде присутня в кожному відео. Крім того, зміни торкнуться і тих, хто користується майданчиком для заробітку. Так, Google буде утримувати податки з виплат, які користувач має право отримувати від YouTube за іншими угодами.

Крім того, в силу вступає заборона на збір даних, за допомогою яких можна ідентифікувати особу без її дозволу.

Тих, хто користується "Google Фото" також чекає неприємна новина. З початку місяця Google обмежує простір для зберігання файлів до 15 ГБ, що пояснюється високим попитом на послугу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк