08.06.2021, 14:45

НАЗК закликає Зеленського ветувати закон про декларування

Ольга Романец | Всі новини автора
НАПК

Національне агентство із запобігання корупції направило лист Володимиру Зеленському з проханням ветувати закон про декларування, прийнятий Верховною Радою 3 червня.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК, передає Час Пік.

"НАЗК вдячний за швидку реакцію президента Володимира Зеленського, який відразу ж після голосування за законопроект № 4651 повідомив про те, що незабаром накладе вето на цей закон. Прийняття закону в такому вигляді призведе до небезпечних наслідків, серед яких - нові можливості для корупціонерів щодо легалізації незаконно придбаних активів. У свою чергу НАЗК направляє президенту конкретні пропозиції про те, як усунути норми, що сприяють корупції", - зазначив заступник голови НАЗК Роман Сухоставець.

У НАЗК нагадали, що під час голосування депутатами було внесено кілька правок до законопроекту, які дозволять нечесним публічним службовцям ухилятися від декларування, а саме:

  • відомості про об'єкти декларування, які перебувають у володінні або користуванні членів сім'ї суб'єкта декларування, повинні зазначатися в декларації тільки у разі, якщо член сім'ї "подасть" декларанту відомості про такі об'єкти декларування в будь-якому вигляді. "Відомими" вважаються тільки ті відомості, про які член сім'ї безпосередньо повідомив декларанту. Ці правки дозволять нечесним декларантам приховувати неправомірно отримані активи "переписуючи" все на членів сім'ї, щоб надалі апелювати, що родичі не дали їм інформації про таке майно (правка № 50 і № 65);
  • навіть за недекларування майна на мільйони гривень передбачено лише обмеження волі до двох років за умисне неподання декларації замість позбавлення волі на такий самий строк (правка № 59).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: