26.07.2021, 17:45

Безвіз повертається: Які європейські країни відкрилися для українців, умови в'їзду

Марина Началова | Всі новини автора
путешествия

Європейські країни поступово відкривають кордони: українські туристи з кожним днем мають все більше можливостей для подорожей.

На сьогодні 14 країн Евросоюзу послабили карантинні вимоги і відкрили кордони для українців, повідомила прес-служба МЗС України, передає Час Пік.

Що передувало?

15 липня Рада Європейського Союзу внесла Україну до списку третіх країн, для жителів яких слід зняти карантинні обмеження на поїздки.

Це рішення носить рекомендаційний характер і не означає автоматичного дозволу в'їзду до всіх країн ЄС. Кожна держава-член ЄС самостійно приймає рішення щодо в'їзду на свою територію.

Згідно з рекомендацією Ради ЄС одна за одною європейські країни почали відкриватися для всіх типів подорожей українців. Менш ніж за два тижні до переліку додалися Данія, Німеччина, Бельгія, Латвія, Литва, Естонія, Фінляндія, Словаччина, Словенія, Нідерланди, Франція, Швеція, Іспанія, Португалія, зазначили у МЗС.

У більшість країн для в’їзду необхідне свідоцтво про повну вакцинацію або свіжий негативний тест. Конкретні умови в’їзду до кожної окремої країни можуть відрізнятися. Усі деталі, а також перелік затверджених в країні вакцин можна перевірити на ]]>інтерактивній карті]]> на сайті МЗС.

Які умови в'їзду українців до країн ЄС?

Данія

Громадяни України мають подати лише дійсний негативний ПЛР-тест, який має бути зроблено не більше ніж за 72 годин до прибуття в країну, або тест на антиген за 48 годин.

По прибутті в Данію також необхідно здати тест. Якщо ви подорожуєте літаком, то здаєте тест безкоштовно одразу в аеропорту.

Німеччина

З 18 липня 2021 р. знято обмеження на в’їзд до ФРН громадянам України. Необхідний негативний ПЛР-тест на COVID-19.

Бельгія

Громадянам України дозволено в’їзд до Королівства Бельгія незалежно від мети поїздки. Слід мати при собі :

  • чинний біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон (строк дії якого має перевищувати дату вашого запланованого виїзду з Бельгії на 6 місяців;
  • документальне підтвердження мети вашої поїздки (картку резидента країни Євросоюзу або посвідку на проживання, резервування готелю, запрошення бізнес-партнеру, і т.ін.);
  • підтвердження вашої фінансової спроможності;
  • поліс медичного страхування, який визнається на території країн Євросоюзу.

Латвія

Україну внесено до списку країн, яким скасовано тимчасові обмеження на необов’язкові поїздки до Латвійської Республіки, в тому числі з туристичною метою.

При наявності COVID-сертифікату країн-членів ЄС ЄЕП, Швейцарії та Великої Британії (про повний курс вакцинації (Vaxzevria/AstraZeneca, Comirnaty /Pfizer, Spikevax/Moderna, Janssen) або про те, що особа перехворіла СOVID19) - самоізоляція та ПЛР-тест не потрібні.

В разі  відсутності під час в’їзду до Латвії зазначених вище COVID-сертифікатів у громадян України, залишається обов’язковою наявність негативного ПЛР-тесту, який проведено не більш як за 72 години до перетину кордону,  або тест на антигени, проведений не раніш, ніж за 48 годин до перетину кордону. Такі особи не підлягають 10-денній самоізоляції.

В разі  відсутності під час в’їзду до Латвії негативного тесту - одразу після прибуття до Латвії необхідно зробити тест. Самоізоляція не потрібна.

Дітям до 12 років тести не потрібні.

Литва

З 19 липня 2021 року необов’язкові/туристичні подорожі громадян України до Литви можливі за умови, якщо вони:

  • є повністю вакцинованими від COVID-19 (дозволеними вакцинами є: Janssen, Comirnaty BioNTech/Pfizer, Moderna, Vaxzevria AstraZeneca) та мають відповідний документ або сертифікат медичного закладу, що це підтверджує, англійською або іншою мовою ЄС. Самоізоляція по прибуттю до Литви в такому разі не є обов’язковою.
  • або мають негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 (сертифікат має бути перекладеним на литовську або англійську мову), зробленого не раніше як за 72 годин до в’їзду до Литви, або тесту на антигени COVID-19 (сертифікат має бути перекладеним на литовську або англійську мову), зробленого не раніше як за 48 годин до в’їзду до Литви. 10-денна самоізоляція для таких осіб є також обов’язковою. Термін самоізоляції можна зменшити, якщо власним коштом здати тест на 7-й день самоізоляції.

Естонія

Згідно з рішенням Уряду Естонії, а також відповідно до списку третіх країн (у т.ч. Україна), наведеного в додатку 1 до рекомендацій Ради Європейського союзу щодо поступового скасування обмежень на несуттєві поїздки до Європейського союзу, до Естонії можна в’їжджати з будь-якою метою у період з 26 липня по 01 серпня 2021 р. Влада Естонії щотижнево переглядає умови в'їзду з огляду на епідемічну ситуацію в тій чи іншій країні і, відповідно, продовжує або не продовжує дозвіл на в'їзд громадян тієї чи іншої країни.

Фінляндія

З 26 липня 2021 року в’їзд до Фінляндської Республіки дозволяється усім особам (у т.ч. з туристичною метою), які прибувають з України з підтвердженням повного курсу вакцинації проти COVID-19. В’їзд до країни буде дозволений, якщо з дати отримання другої дози вакцини пройшло 14 днів.

Фінської стороною визнаються наступні вакцини:

  • Comirnaty (Pfizer-BionTech)
  • COVID-19 Vaccine Spikevax (попередньо Moderna)
  • Vaxzevria (попередньо COVID-19 Vaccine AstraZeneca) COVID-19 Vaccine
  • Janssen (Johnson and Johnson)
  • BIBP/Sinopharm
  • COVISHIELD
  • CoronaVac

Сертифікат, що підтверджує повну вакцинацію, має бути перекладений англійськьою мовою.

Перетин кордону Фінляндії громадянами України на підставі негативного ПЛР-тесту та підтвердження про те, що особа перехворіла на COVID-19 буде дозволено виключно за наявності поважної підстави для поїздки.

Словаччина

Громадяни України, власники біометричних паспортів, в’їжджають на територію Словацької Республіки відповідно до загальних умов в’їзду, передбачених Кодексом Шенгенських кордонів (в’їзд на короткострокове перебування тривалістю 90 днів протягом 180 днів).

Після в’їзду громадяни України зобов’язані проходити карантин.

Громадяни України, які мають сертифікат вакцинації (2 дози) (англійською, словацькою або чеською мовою) перед в’їздом реєструються на сайті ]]>https://korona.gov.sk/ehranica/]]> та звільняються від самоізоляції (остання вакцинація повинна бути не раніше 14 днів). Приймаються всі вакцини, зареєстровані ВООЗ (це означає, що всі вакцини, зареєстровані в Україні).

Невакциновані особи також реєструються на сайті ]]>https://korona.gov.sk/ehranica/]]>, однак зобов’язані пройти самоізоляцію терміном 14 днів (якщо за цей час не виникає симптомів або не проведено тестування). Самоізоляцію можна припинити, отримавши негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не раніше, ніж на 5-й день.

Словенія

В'їзд дозволений за умови надання негативного ПЛР-тесту на COVID-19 (за 72 години до перетину кордону) або негативного експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 48 годин до перетину кордону), або сертифікату про щеплення проти COVID-19. 

Нідерланди

В'їзд громадян України можливий без COVID-сертифікатів. Перед вильотом авіакомпанія пропонує заповнити анкету про стан здоров'я.

Франція

Немає обмежень для в’їзду, якщо громадянин України вакцинований однією із вакцин, визнаних Європейським агентством лікарських засобів (EMA) і дозволених для використання на території Франції. До їх числа належать вакцини Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield і Jansen/Johnson and Johnson.

Не вакциновані українці можуть в’їхати до Франції за наявності ПЦР-тесту, зробленого не раніше, ніж за 72 години до в’їзду, або тесту на антитіла, зробленого не раніше, ніж за 24 години до в’їзду,

Зазначені умови в’їзду застосовуються як до дорослих, так і до дітей віком від 12 років.

Швеція

З 26.07.2021 відновлено режим в’їзду до Королівства Швеція для громадян України (власників біометричних паспортів) для здійснення необов’язкових, зокрема туристичних подорожей.

Під час в’їзду потрібно мати негативний ПЛР-тест, тест на антиген, LAMP, TMA на COVID-19, зроблені за 48 годин до прибуття, або сертифікат про вакцинацію.

Наразі Швецією визнаються лише сертифікати про вакцинацію, видані в країнах ЄС/ЄЕП або в Андоррі, Монако, Сан-Марино, Швейцарії чи Ватикані.

Перелік вакцин, схвалених Швецією:

  • Comirnaty (COVID-19 vaccine BioNtech Tozinameran)
  • Spikevax (COVID-19 vaccine Moderna)
  • Vaxzevria (COVID-19 vaccine AstraZeneca)
  • COVID-19 vaccine Janssen
  • COVID-19 vaccine AstraZeneca/SKBio
  • COVISHIELD (Serum Institute of India COVID-19 vaccine)
  • COVID-19 vaccine BIBP/Sinopharm
  • CoronaVac (COVID-19 vaccin Sinovac).

Іспанія

З 27 липня дозволятимуться усі подорожі з України за умови надання для осіб віком від 12 років одного із таких документів:

  • сертифікат про вакцинацію;
  • діагностична довідка (негативний результат PCR тестування за 72 години до в’їзду або негативний результат швидкого тестування за 48 годин до в’їзду);
  • довідка про одужання.

Португалія

В’їзд громадянам України на континентальну Португалію будь-яким транспортом дозволений, наразі тимчасово, у період з 00 год. 00 хв. 26 липня ц.р. до 23 год. 59 хв. 08 серпня ц.р.

Залишатиметься чинною вимога про надання негативного ПЛР-тесту, зробленого протягом не більше ніж за 72 години до подання документа (не розповсюджується на дітей до 12-ти років) або довідки про результати швидкого тесту на антитіла до COVID-19 (TRAg), зробленого в період не більше ніж за 48 год. до подання довідки.

Також дозволено прибуття до Португалії з будь-якою метою подорожуючим, у тому числі громадянам України, які мають дійсний європейський (виданий в будь-якій країні ЄС) Ковід-сертифікат (в паперовому або в електронному варіанті).

В'їжджати в інші країни ЄС українці поки що можуть хіба що з поважних причин, проте, очевидно, список країн, що відкривають кордони для туристів з України, буде поповнюватися.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: