29.07.2021, 17:50

Правила ускладнили: при в'їзді в Україну знову потрібні тести на COVID-19 та самоізоляція

турист

26 липня на засіданні Кабінету міністрів було прийнято рішення повернути обов'язкову самоізоляцію для громадян, які перебували в інших країнах, а також іноземців, щоб не допустити поширення Delta-штаму COVID-19 в Україні.

Час Пік розповість про те, які правила тепер будуть діяти для мандрівників.

Відповідне рішення набуде чинності після закінчення семи днів з моменту публікації постанови Кабміну, тобто вже в перших числах серпня.

Що потрібно знати українцям при перетині кордону?

У МОЗ України оприлюднили перелік документів, які повинні бути в арсеналі громадян України під час в'їзду в країну. Так, необхідними є:

  • документ, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації від СOVID-19 препаратами, схваленими ВООЗ;
  • довідка 063-О про отримання першої дози вакцини.

В іншому випадку, через 72 години після перетину кордону необхідно встановити додаток "Вдома" і пройти двотижневу самоізоляцію, якщо за цей час не був зроблений ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19, який показав негативний результат. Це правило не стосується дітей до 18 років.

Якщо немає можливості встановити додаток "Вдома" - доведеться два тижні перебувати на обсервації.

Які правила діятимуть для іноземців?

При перетині українського кордону іноземцям необхідно мати при собі:

  • страховий поліс;
  • негативний ПЛР- або експрес-тест на COVID-19, зроблений не пізніше, ніж за 72 години, або документ про проходження повного курсу вакцинації.

Правила для іноземців, які мають посвідку на проживання в Україні

Даній категорії громадян при в'їзді в країну необхідно мати документ, який підтверджує проходження повного курсу вакцинації препаратами, затвердженими ВООЗ.

В іншому випадку, необхідна двотижнева самоізоляція або отримання негативного результату тесту на COVID-19.

Як бути при перетині КПВВ?

При перетині КПВВ, які розташовані на кордоні з тимчасово окупованими територіями, слід здати безкоштовний антиген-тест, якщо відсутній документ, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації, або довідка 063-О.

Важливо! У МОЗ зазначили, що громадянам, які виїхали з України до моменту набуття чинності постанови Кабміну, переживати не варто - вони зможуть повернутися безперешкодно.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк