07.08.2021, 18:46

У наступні 50 років погода в Україні зміниться до невпізнання: яких аномалій очікувати

засуха

Через кілька десятиліть клімат в Україні може змінитися до невпізнання. Погода стане нагадувати середземноморські країни.

Кліматологи відзначають, що за останні 100 років температура піднялася на 1,2 градуса в середньому, що дуже істотно, передає Час Пік з посиланням на матеріал "ВВС Україна".

"У нормі температура тіла людини 36,6. Додайте один градус і це вже 37,6. Тобто ви починаєте хворіти. Наша кліматична система вже в стані захворювання і починає видавати нам різні аномалії", - пояснює кліматолог Світлана Бойченко.

Очікується, що до 2100 року середня температура на планеті зросте на 2-2, 5 градуса. Менш оптимістичний прогноз - на 3-4 градуси, а в арктичних широтах - аж на 8-10 градусів.

Такі зміни не зможуть залишитися непоміченими в Україні. За прогнозами, в найближчі 50-100 років тут стане набагато спекотніше, а з південного сходу на північний захід пошириться опустелювання.

"Спочатку злива, а потім суша. В таких умовах починаються посухи, адже навіть коли випадають дощі, сухі ґрунти не можуть їх прийняти. Такі ґрунти як скло, вода по них тільки стікає", - зазначає Світлана Бойченко.

Зими в Україні можуть стати більш теплими, але не виключені періоди аномальних морозів, принесених з Арктики. А ось літо буде нагадувати середземноморські країни - Італію, Грецію або більш посушливу Іспанію.

Читайте також: Синоптик детально розповів, якою буде осінь в Україні цього року

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк