28.08.2021, 14:54

Мінкульт вимагає зупинити закупівлю сексистської книги для українських бібліотек

Марина Началова | Всі новини автора

Міністерство культури та інформаційної політики України виступає проти закупівлі для бібліотек книги про виховання дітей, яка пропагує гендерні стереотипи.

Мова йде про книгу Марини Ланге "Щоб у 16 не було запізно", передає Час Пік.

Днями Український інститут книги оприлюднив перелік книг, що будуть придбані для поповнення бібліотечних фондів. У списку вказано 459 примірників цього видання.

У книзі автор наводить "психологічні поради на кожен рік життя дитини", при цьому хлопчиків та дівчаток пропонується виховувати за різними моделями, ґрунтуючись на так званих "традиційних цінностях" і гендерних стереотипах.

Спеціаліст з комунікацій Українського жіночого фонду Микола Ябченко оприлюднив у Фейсбуці фрагмент з цієї книги, який наглядно демонструє суть цього видання.

Сьогодні на Фейсбук-сторінці Мінкульту з'явився допис, у якому відомство висловило свою позицію щодо передання в бібліотеки скандальної книги.

"Ми щиро переконані: в українському суспільстві має бути місце різним поглядам та думкам. Міністерство культури та інформаційної політики виступає проти цензури у будь-якому її прояві. Водночас, є речі, які, попри вільне розповсюдження у крамницях, не мають фінансуватися за кошти платників податків.

Книга Марини Ланге "Щоб у 16 не було запізно" - одна із таких речей. Тому що підтримує усталені гендерні стереотипи. Авторка узагальнює переконання про те, якими мають зростати дітлахи різних статей, закликає заохочувати хлопчиків та дівчат до певної поведінки, що "відповідає" уявленням про жіночність і мужність", - йдеться у пості.

Як зазначається, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав запит на Український інститут книги щодо можливості зупинити процес закупівлі книги "Щоб у 16 не було запізно" Марини Ланге для бібліотек країни.

"МКІП вважає, що забезпечення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя є невід’ємним елементом становлення України як держави, що дотримується демократичних принципів і поважає права людини та основоположні свободи", - заявили у відомстві.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: