28.08.2021, 21:58

Опалювальний сезон в Україні під загрозою зриву: у чому причина

Ольга Романец | Всі новини автора
отопительный сезон

Зростання боргів облгазів ставить під загрозу стабільне проходження осінньо-зимового періоду. У липні облгази заборгували перед оператором ГТС України майже 137 млн грн. Сукупний борг облгазів перед компанією досяг 9,2 млрд грн.

Про це на своєму сайті повідомляє Оператор газотранспортної системи, передає Час Пік.

Незважаючи на санкції та кримінальні провадження Донецькоблгаз у липні збільшив борг на 66 млн грн (сукупний борг - 1,1 млрд грн), а Тернопільгогаз - майже на 13 млн грн (0,6 млрд грн). Відзначається, що ці два облгази системно не розраховуються з ОДТСУ і є одними з найбільших боржників.

Також значну негативну динаміку в липні продемонстрували Кіровоградгаз (+25 млн грн), Херсонгаз (+15 млн грн), Мелітопольгаз (+6 млн грн).

"Проблема з накопиченням боргів облгазами вимагає термінового вирішення, оскільки це вкрай негативно впливає на фінансовий стан Оператора ГТС України і ставить під загрозу безперебійне транспортування газу споживачам України в осінньо-зимовий період. З настанням нового опалювального сезону ситуація з накопиченням боргів облгазів прогнозовано погіршиться. Тому зараз критично важливо до початку сезону впровадити законодавчі зміни щодо розподільних рахунків для облгазів", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Тарифи на газ у вересні стануть вищими: постачальники підняли ціну за кубометр

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк