13.09.2021, 18:50

Українці висловили своє ставлення до карантинних обмежень та вакцинації: дані соцопитування

Марина Началова | Всі новини автора

Лише чверть українців вважають вакцинацію ефективним захистом від коронавірусу. Більше половини дорослих громадян не збираються робити щеплення проти COVID-19.

Такі дані соціологічного опитування, проведеного фондом "]]>Демократичні ініціативи]]>", передає Час Пік.

Дослідження проводилося 14-24 серпня 2021 р. Загалом було опитано 2001 респондент за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій).

Дані опитування показують частку вакцинованих від COVID-19 осіб, майже ідентичну з офіційною статистикою, і становлять близько 18% дорослого населення країни, яке постійно проживає в Україні.

Однак низькі темпи вакцинації найближчим часом можуть ще більш пригальмувати, якщо зважати на те, що понад 56% дорослого населення країни не планує робити щеплення в найближчій перспективі. Зазначається, що респонденти, які не хворіли на COVID-19, вакцинуються або планують вакцинуватись значно рідше, аніж ті, які перехворіли на коронавірус.

Лише 23,4% опитаних вважають вакцинацію від ковіду одним з найбільш ефективних способів захисту. Найбільше - 54% опитаних - вважають ефективним способом запобігти зараженню миття рук після вулиці, 41,7% - дотримання соціальної дистанції, 38,9% - уважне ставлення до свого самопочуття та здоров'я близьких, 35,9% - правильне носіння маски, 31,9% - уникнення місць скупчення людей. 22% вважають ефективним вживання засобів профілактики (наприклад вітамінів), що є приблизно співмірним з кількістю людей, які ефективним способом захисту вважають повне вакцинування рекомендованими вакцинами (23%).

Погляди респондентів доволі розділені стосовно карантинних обмежень. 23% схиляються до думки, що потрібно якнайскоріше відмовитися від карантинних обмежень, незважаючи на ризики та застереження про поширення коронавірусу, щоб більшість людей могли працювати і заробляти на життя. 43% схиляються до іншої думки – потрібно ретельно дотримуватися карантинних обмежень, доки ризики поширення захворюваності не буде подолано, навіть якщо це обернеться зниженням добробуту для більшості людей. Важливим є, зокрема, і те, що більше третини опитаних не змогли обрати прихильність ні до першого, ні до другого твердження.

Неоднозначне ставлення до карантинних обмежень підтверджує той факт, що практично рівні частини респондентів підтримають або виступлять проти мера/сільського голови, якщо він/вона запропонує скасувати карантинні заходи у населеному пункті респондентів. Приблизно 40% респондентів виступають «за» таке рішення і така сама кількість – проти.

У разі зростання захворюваності на COVID-19 у населеному пункті респондентів, найчастіше заявлялось про підтримку обов’язкового і безкоштовного тестування для усіх, хто бажає (46%), заборону проведення масових заходів (40%), впровадження 14-денної ізоляція для всіх, хто прибуває з країн, де захворюваність вища, ніж в Україні (38%). Лише 2,6% вважають, що варто в першу чергу обмежувати рух громадського транспорту, а 16% вважають, що загроза епідемії недостатня для запропонованих заходів.

Крім того, більшість респондентів (56,5%) підтримує запровадження обмежень для масових релігійних заходів (хресних ходів, зборів) до завершення пандемії коронавірусу. Проти виступають 22,5% респондентів.

Читайте ще: Перший симптом коронавірусу в українців став іншим: лікар розповів, як змінилася хвороба

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк