23.09.2021, 20:21

Україну здригнуть сильні землетруси: названо найбільш небезпечні регіони

землетрясение

Найближчим часом у деяких регіонах України можуть спостерігатися досить сильні землетруси магнітудою 6-7 балів.

Про це в коментарі "Новини.LIVE" повідомив провідний сейсмолог Інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера, передає Час Пік.

"В Україні можливі 6-7-бальні землетруси, тому той, що стався на Тернопільщині, - є середнім за величиною. Однак він був відчутний на досить великій території. 4-5 бали за 12-бальною шкалою Ріхтера - це те, що дійшло до території України", - сказав вчений.

Він зазначив, що західні регіони України є сейсмічно активною зоною, тому землетруси, нехай і не завжди відчутні для жителів, там відбуваються постійно. Крім того, нестабільна і південно-західна частина Одеської області. Тут землетруси можуть досягати 8 балів за шкалою Ріхтера.

"Зазвичай землетруси на Закарпатті не перевищують 6 балів. При такому поштовху можуть руйнуватися певні конструкції. Люди ж відчувають здригання вже при 3-4 балах, що часто буває на Закарпатті. У рік там може статися 40-50 таких поштовхів, місцеві вже звикли і не бояться", - розповів Кендзера.

Вчений уточнив, що причина підземних поштовхів - тертя африканської та євразійської тектонічних плит. На їх стику виникає величезна напруга, через яку відбувається до 15% землетрусів у всьому світі.

Читайте також: В Україні стався землетрус: поштовхи відчули жителі кількох областей

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: