04.10.2021, 12:51

В Офісі генпрокурора відреагували на розслідування, в якому фігурує Зеленський

Ирина Венедиктова

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова не вважає сюрпризом для правоохоронної системи інформацію про офшори українців у міжнародному журналістському розслідуванні Pandora Papers, за результатами якого "Слідство. Інфо" зняло фільм "Офшор 95".

Для правоохоронної системи матеріал розслідування "Слідства. Інфо" не став і не міг стати сюрпризом. Про це генпрокурор Ірина Венедиктова написала на своїй сторінці в Facebook, передає Час Пік.

 За її словами, будь-яка інформація, що має відношення до діяльності "ПриватБанку", давно знаходиться в розпорядженні НАБУ.

"Як юрист і людина, що займає посаду Генерального прокурора, я не маю права робити будь-які коментарі щодо цього і давати оцінки запропонованій глядачеві екранізації. Єдине, що можу сказати - лише те, що будь-якого роду інформація, що має стосунок до діяльності "Приватбанку", давно перебуває в розпорядженні наших колег із НАБУ, перевірялась раніше, і перевіряється зараз практично "під мікроскопом".

Іншими словами, для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом. Детективи НАБУ (в рамках своїх коментенцій і обмежень щодо нерозголошення таємниці слідства) популярно пояснили своє бачення. Достовірність матеріалу - черговий знак питання. Юристи, вибачте, сприймають матеріал юридично, а не сценічно", - написала Венедиктова.

Вона додала, що видання намагається спекулювати на темі розслідування справ "ПриватБанку". Венедиктова назвала маніпуляцією звинувачення Офісу генпрокурора в бездіяльності у справі "ПриватБанку".

"Хочу сказати про те, що мене по справжньому зачепило: і професійно, і по-людськи. Автор намагається натякнути глядачеві, що Офіс Генпрокурора в певній мірі "пригальмовує" розслідування справ із орбіти "Приватбанку". Так, прямо про це в сюжеті не сказано, але запах легко вловлюється. Рішуче заявляю, що манера, в якій підноситься цей натяк на нашу бездіяльність - чиста спекуляція", - написала Венедиктова.

Генеральний прокурор підкреслила, що особисто взяла на себе відповідальність зрушити з мертвої точки розслідування цих кримінальних проваджень.

Нагадаємо, міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів 3 жовтня оприлюднив нове розслідування Pandora Papers. Документи вивчали понад 600 журналістів з 117 країн світу. Протягом року вони проаналізували майже 12 мільйонів файлів. Розслідувачі стверджують, що 35 діючих та колишніх світових лідерів, у тому числі й президент України Володимир Зеленський, а також понад 300 політиків, чиновників та інших знаменитостей мають зв'язки з офшорними рахунками.

Читайте також: Опубліковано фільм-розслідування про офшорні компанії Зеленського

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк