23.10.2021, 07:29

Епідситуація, постачання газу та старт опалювального сезону: підсумки засідання РНБО

аседание Совета национальной безопасности и обороны Украины

В Офісі президента 22 жовтня відбулося чергове засідання Ради національної безпеки та оборони України під головуванням Президента Володимира Зеленського.

За результатами засідання Ради національної безпеки та оборони України секретар РНБО Олексій Данилов провів брифінг, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу ОП.

На засіданні РНБО було розглянуто питання щодо поставок газу, про старт опалювального сезону, про захворюваність на COVID-19 в країні та активізацію вакцинації проти коронвірусу.

Епідситуація

Більшу частину часу на засіданні приділили епідситуації, оскільки Україна б'є рекорди по захворюваності та кількості госпіталізованих.

"Ми зараз тільки починаємо входити в пік коронавірусу. Велика проблема на сьогодні, що не вакциновані люди потрапляють до лікарень. Сьогодні у нас рекорд по смертності від COVID. Це дуже страшна ситуація. Кількість людей, які будуть гинути від COVID, може перевалити за тисячу осіб.

Якщо ми не будемо з вами 350-400 тисяч осіб щодоби вакцинувати, то у нас будуть дуже-дуже складні часи. Не хочу нікого лякати, але це наше спільне завдання", - заявив Олексій Данилов.

РНБО рекомендувала Міністерству освіти і науки України вжити заходів, щоб з 25 жовтня більшість шкіл та вищих навчальних закладів пішло на канікули. Остаточне рішення повинен прийняти Кабінет Міністрів та відповідні відомства.

Безперебійне постачання газом

Кабінету Міністрів доручено протягом трьох днів вирішити питання щодо встановлення механізму безперебійного постачання газу споживачам.

Поставки газу в ЄС

РНБО доручила Кабміну разом з "Нафтогазом" та "Оператором ДМСУ" визначити спеціальні умови для транспортування додаткового газу по ГТС України в країни ЄС.

За словами Данилова, потужності української ГТС дозволяють запропонувати Європі додаткові 55 млрд кубів газу на рік.

РНБО обговорила можливість постачання газу до Молдови. Газ буде переданий безкоштовно, але з умовою, що його пізніше повернуть. Як пояснив Данилов, Україна тим самим не просто допомагає Молдові, яка зіткнулася з дефіцитом енергоресурсів, а й захищає свої інтереси, оскільки деякі українські регіони забезпечуються газом з молдавської території.

Ще одне питання на засіданні стосувалося окупованих територій. Було розглянуто питання забезпечення конституційних прав громадян на окупованих територіях, зокрема щодо тих людей, які перетинають лінію розмежування через контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ) на території Донецької, Луганської та Херсонської областей. РНБО доручила Міністерству цифрової трансформації забезпечити можливість для жителів окупованих регіонів зв'язатися з усіма органами влади України, в тому числі з президентом.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк