17.11.2021, 18:25

Bellingcat публікує першу частину розслідування по "вагнергейту": як найманців заманювали в пастку

Марина Началова | Всі новини автора

Опубліковано першу частину журналістського розслідування про зірвану спецоперацію української розвідки із захоплення російських найманців, які воювали на Донбасі.

У ході спільного розслідування ]]>Bellingcat ]]>і ]]>The Insider]]>, яке тривало рік, було встановлено, що операція, внаслідок якої в липні 2020 року в Мінську було затримано 33 найманця, насправді була ретельно продуманою операцією, проведеною українською військовою розвідкою за підтримки Управління контррозвідки Служби внутрішньої розвідки СБУ.

За допомогою фіктивного вербування найманців для приватної військової компанії "МАР", що припинила існування, операція була спрямована на те, щоб заманити десятки громадян Росії, України та Білорусі, які, за оцінкою української влади, вчинили серйозні злочини, беручи участь у бойових діях на Донбасі у складі російсько-окупаційних формувань.

Багато, але не всі найманці воювали на українському Донбасі у складі сумнозвісної ПВК Вагнера. Дехто воював у складі спонсорованого Росією «добровольчого корпусу», тоді як інші працювали безпосередньо на російські збройні сили або служби безпеки. Більшість у якийсь момент служили найманцями для групи Вагнера, чи то в Україні, чи то згодом у Сирії, Лівії чи Центральноафриканській Республіці (ЦАР).

Метою спецоперації була посадка літака з найманцями у Києві та їх арешт. Проте операція зірвалася після зустрічі представників розвідки із політичним керівництвом. Потім терміни проведення було перенесено і пізніше "вагнерівців" затримало у Мінську КДБ Білорусі.

Перша частина розслідування докладно описує процес фіктивного вербування російських найманців та їх відправлення до Мінська.

Раніше повідомлялося, що Тимчасова слідча комісія Верховної Ради не знайшла винних у зриві спецоперації із затримання найманців ПВК "Вагнера" ​​і не підтвердила витік інформації.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: