21.11.2021, 16:52

Ляшко: "Лікарі за допомогою всього одного питання розпізнають, чи підроблений у пацієнта ковід-сертифікат"

Марина Началова | Всі новини автора

Факт покупки підробленого сертифіката про вакцинацію від коронавірусу завжди розкривається, якщо людина потрапляє до реанімації.

Про це заявив в ефірі програми "Сніданок з 1+1" міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, повідомляє Час Пік.

Ляшко повідомив, що зараз в Україні отримали дві дози антиковідної вакцини майже 10 мільйонів осіб. Водночас міністр не зміг відповісти, скільки серед них людей із купленими сертифікатами.

"Ми можемо лише припускати, але працюємо спільно з СБУ, Нацполіцією, Кіберполіцією для того, щоб виявляти всі випадки та адекватно на них реагувати", - сказав Ляшко.

За його словами, підроблені сертифікати одразу розкриваються після того, як людина потрапляє до реанімації.

"Повірте, там ніхто нічого ніколи не приховує. Там працює амністія 100%, бо коли людина приходить, вона одразу скаже: "Так, я купив [сертифікат]". Я вже спілкувався з багатьма лікарями-реаніматологами, які спокійно про все говорять. У наших лікарів навіть є уловка, як вони досить швидко розпізнають, чи підроблений у тебе сертифікат чи ні. Там буквально одне питання, яке вирішує все", - зазначив Ляшко.

Але глава МОЗ відмовився розкривати, що ж це за питання і в чому полягає "уловка" лікарів.

Ляшко зазначив, що в рамках "ковидної амністії" людина, яка купила сертифікат, але передумала і вирішила вакцинуватися по-справжньому, може звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар повідомляє про це в поліцію, після чого таку людину звільнять від відповідальності через суд.

Ляшко також сказав, що робити українцям, які пропустили друге щеплення від коронавірусу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк