23.11.2021, 12:29

В Одесу з США прибули 2 патрульні катери типу "Island"

Марина Началова | Всі новини автора

Сьогодні, 23 листопада на борту судна «Ocean Grand» з міста Балтімор, штат Меріленд, США до України прибули 2 катери типу «Island», які отримали назви «Фастів» та «Суми».

Про це повідомила прес-служба Командування Військово-Морських Сил ЗСУ, передає Час Пік.

Патрульні катери українських ВМС на борту вантажного судна подолали тисячі миль та увійшли до територіальних вод України. Наразі судно вже пришвартувалося в в Одеському морському порту. Далі катери пройдуть митний контроль, розвантаження, відбуксирування до місць базування та підготовку до експлуатації після тривалого транспортування.

Безпеку на переході Чорним морем забезпечували кораблі та авіація Військово-Морських Сил ЗС України.

"Ми вдячні американським партнерам за багаторічну незмінну підтримку надану Україні. Ми високо цінуємо вклад Сполучених Штатів Америки задля стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, – зазначив командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. – Надаючи допомогу у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, США на чолі консолідованої світової спільноти захищає демократичні цінності та трансатлантичну безпеку".

Вже незабаром на катерах «Фастів» та «Суми» буде піднято Військово-морський прапор України та під командуванням українських екіпажів вони розпочнуть свій бойовий шлях по забезпеченню морської безпеки в акваторіях Чорного та Азовського морів.

Слід зазначити, що нещодавно, на верфі Берегової охорони США відбувся черговий випуск українських моряків, які пройшли 6-тижневий спеціальний курс додаткової підготовки для служби на «Island».

Передача катерів відбулася в рамках матеріально-технічної допомоги Сполучених Штатів Америки Україні, яка триває з 2014 року та є внеском американського суспільства у зміцнення морської безпеки нашої країни. Отримання патрульних катерів іноземного виробництва надає змогу українським ВМС підвищити рівень взаємосумісності з флотами держав-членів та партнерів НАТО.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк