27.11.2021, 07:20

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів

Марина Началова | Всі новини автора

Сьогодні українці вшановують пам'ять співвітчизників, які загинули від штучного голоду, організованого радянською владою у XX столітті.

День пам'яті жертв голодоморів завжди припадає на четверту суботу листопада, повідомляє Час Пік.

Пам'ятну дату було встановлено 1998 року указом президента Леоніда Кучми. Цього дня по всій Україні проходять пам'ятні заходи: покладання квітів до пам'ятних знаків жертв голодоморів, панахиди у храмах, виставки у музеях, присвячені цим чорним сторінкам нашої історії.

Цього дня на згадку про заморених голодом проходить загальнонаціональна хвилина мовчання. О 16:00 проводиться акція "Запали свічку пам'яті": у цей час по всій країні люди ставлять запалену свічку на підвіконня, також свічки запалюються біля меморіалів жертвам голодоморів.

У 2006 році Законом України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" Голодомор був визнаний геноцидом українського народу. Також Україна пережила масовий голод у 1921-1923 та 1946-1947 роках.

Кількість загиблих від голоду українців оцінюється в межах від 4 до 10 мільйонів людей, порахувати їхню точну кількість практично неможливо.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: