03.12.2021, 14:16

У лютому вже буде весна? Метеоролог дала довгостроковий прогноз по Україні

Марина Началова | Всі новини автора

В останні десятиліття в Україні спостерігається тенденція підвищення температури, тож зими в нашій країні вже не такі, як були раніше.

Про це розповіла в інтерв'ю "]]>Фактам]]>" завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, кандидат географічних наук Віра Балабух, передає Час Пік.

Вона зазначила, що за розрахунками провідних прогностичних центрів світу, нинішньої зими в нашому регіоні найбільший вплив матиме субтропічний Азорський антициклон, який приноситиме тепле і сухе повітря.

"В кінці минулого століття і на початку нинішнього ситуація взимку у нас була зовсім інша - погоду в більшості своїй обумовлював Сибірський антициклон, який приносив сильні морози, нерідко до 30 градусів і нижче. Але останні десятиліття його вплив значно зменшився. А ось субтропічний антициклон все більше і більше впливає на погоду в Україні", - зазначила Балабух.

Вона повідомила, що вже кілька десятиліть зберігається тенденція до підвищення температури в Україні. Температура зростає весь рік, але особливо – взимку та влітку. Так, у сезоні 2019-2020 років метеорологічної зими фактично не було на значній території України.

За словами метеоролога, в останні десятиліття в Україні взимку істотно змінилася не тільки температура, але і значно зменшилися швидкість вітру і вологість повітря.

Балабух зазначає, що цієї зими будуть морозні періоди за рахунок надходження холодного повітря з арктичних широт, але вони будуть короткочасними.

"Грудень може бути на 1-2 градуси тепліше, ніж у середньому за період 1993-2016 років, а січень і лютий - на 2-3 градуси. Отже, існує висока ймовірність того, що вже в лютому буде весняна погода", - зазначила метеоролог.

Також Балабух повідомила, що цієї зими можливий дефіцит опадів.

Читайте також: Введення до храму Пресвятої Богородиці: суворі заборони та традиції великого свята

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: