В українських школах змінили харчування: чим заборонено годувати дітей
В Україні завершився перехідний період щодо впровадження нових стандартів шкільного харчування і вже з 1 січня 2022 року школи мають перейти на нове меню для учнів.
У рамках реформи шеф-кухар Євген Клопотенко спеціально розробив 160 страв, передає Час Пік.
Чим заборонено годувати дітей у школах
- м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- гриби;
- непастеризоване молоко та молочні продукти, які були виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава.
- рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
- продукція домашнього виробництва;
- під забороною продаж кондитерських виробів і солодких продуктів, у тому числі вироби з кремом і морозиво.
За новими правилами, обмежується вміст цукру - на рівні не більше 10 г на 100 г/мл харчового продукту. При приготуванні страв кількість цукру, яка додається, не повинна перевищувати 5 г (це 1 чайна ложка цукру без гірки) на 100 г/мл готового блюда.
З 1 січня 2022 року дозволяється додавати тільки 50% норми солі для відповідної вікової категорії. При нормі 1 г у віковій категорії 6-11 років це 0,5 г і 0,25 г відповідно. При цьому в стравах для дітей дозволили використовувати спеції, які раніше були під забороною.
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |