09.01.2022, 16:19

У Казахстані застрягло більше сотні українців. Загиблих, постраждалих чи затриманих серед наших громадян немає, - МЗС

Марина Началова | Всі новини автора

За інформацією МЗС України, українців немає серед загиблих, постраждалих або затриманих під час масових заходів в Казахстані.

Про це повідомив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, передає Час Пік.

Він зазначив, що українське посольство надає консульську допомогу громадянам, які через скасовані авіарейси не можуть залишити країну.

Зараз найбільша кількість людей в Алмати - 116.

Міжнародний аеропорт Алмати призупинив обслуговування цивільних літаків, оскільки використовується для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ.

За словами Ніколенка, усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їхньому життю чи безпеці немає. Посольство підтримує із усіма пасажирами постійний зв‘язок та інформуватиме їх про подальші кроки.

За попередньою інформацією, 9 січня планується відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Сулатан - Київ, повідомив речник МЗС.

МЗС України взаємодіє із урядами іноземних держав, громадяни яких також не можуть залишити територію Казахстану. Враховуючи триваючу силову операцію та складну безпекову ситуацію, зокрема в Алмати та Алматинській області, нині найбезпечнішим варіантом для українців є залишатися в місцях їхнього тимчасового проживання.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам пропрацювати альтернативні шляхи виїзду українських громадян із Казахстану у разі істотних затримок відновлення регулярного авіасполучення. До цієї роботи долучилися усі українські посольства в регіоні.

Водночас, головною передумовою будь-яких подальших заходів є стабілізація безпекової ситуації, зазначив Ніколенко.

Як уже повідомлялося, Казахстан передав стратегічні об'єкти під охорону ОДКБ і виставив блокпости.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: