10.01.2022, 18:53

У Верховній Раді з'явився законопроект про обмеження термінів карантину

Марина Началова | Всі новини автора

Верховна Рада може прийняти законопроект, яким обмежуються терміни встановлення карантину та визначається необхідність погодження введення карантину з РНБО.

Відповідний законопроект ]]>№6508]]> "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину" ініціював голова комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, передає Час Пік.

У пояснювальній записці йдеться, що законопроект розроблений "з метою врегулювання питання запровадження карантину та покращення взаємодії органів державної влади в умовах глобальних викликів, пандемій та епідемій".

Пропонується доповнити закон "Про захист населення від інфекційних хвороб" такими пунктами:

Встановлення карантину на території, яка розташована у межах більше ніж шести областей (у тому числі, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим) запроваджується за погодженням із Радою національної безпеки і оборони України.

Карантин встановлюється на строк, що не перевищує двох місяців. У разі несприятливої епідемічної ситуації Кабінет Міністрів України приймає рішення про продовження карантину.

У рішенні про встановлення карантину мають зазначатися: відомості про інфекційну хворобу, з метою протидії поширенню якої запроваджується карантин; територія, на якій запроваджено карантин; перелік профілактичних, протиепідемічних та інших заходів; перелік суб’єктів, на яких покладається здійснення контролю за виконанням протиепідемічних, профілактичних та інших заходів.

Протиепідемічні заходи можуть включати: особливі умови і режим пересування населення та господарської діяльності; підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, перебування особи в обсерваторі (обсервації), госпіталізації до тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів); особливі умови в’їзду та виїзду з території, на якій запроваджено карантин;  особливі умови і режим здійснення пасажирських перевезень; особливі умови і режим перетину кордону іноземцями та особами без громадянства; особливі умови і режим відвідування закладів освіти; інші заходи визначені законом.

Також законопроектом пропонується розширити компетенцію РНБО в частині погодження встановлення Кабміном карантину на території, яка розташована у межах більше ніж шести областей (у тому числі Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя).

Нагадаємо, в Україні скоротять термін дії ковід-сертифікатів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк