12.01.2022, 19:50

Компанія "ДТЕК Енерго" створила першу в Україні "цифрову шахту": як працює підприємство

шахтеры

На шахті "Ювілейна" в Дніпропетровській області компанія "ДТЕК Енерго" вперше впровадила ряд цифрових технологій з метою підвищення безпеки шахтарів, а також моніторингу видобутку вугілля.

Про це ]]>повідомляється]]> на сайті "ДТЕК Енерго", передає Час Пік.

"Для цього під землею розгорнули інфраструктуру зв'язку на базі технології Wi-Fi, яка стала основою для впровадження цілого набору цифрових рішень, спрямованих на безпеку роботи шахтарів. Серед них: автоматичний газовий захист нового рівня, система контролю та управління дегазацією, унікальна система моніторингу провітрювання шахти, смарт-лампи для шахтарів, які в режимі реального часу передають на диспетчерський пульт на поверхні точне їх місце розташування, система комунікацій шахтарів з поверхнею і всередині шахти", - йдеться в повідомленні про цифрові нововведення.

У компанії відзначили, що на шахті "Ювілейна" видобуток вугілля ведеться в дуже складних гірничо-геологічних умовах, оскільки тут одна з найвищих в Західному Донбасі концентрацій газу метану в гірничих виробках.

Саме тому в 2019 році було прийнято рішення почати цифрове перетворення підприємства в рамках масштабної програми MODUS з цифрової трансформації "ДТЕК".

"ДТЕК Енерго" завжди ставить в пріоритет безпеку праці, використовуючи для цього самі передові технології та інноваційні розробки. Шахта "Ювілейна" стала пілотною серед вугледобувних підприємств "ДТЕК Енерго" з впровадження подібних технологій. Ми вийшли на новий рівень контролю відпрацювання високогазообільних пластів, в режимі реального часу відстежуємо, де саме знаходяться люди на виробничих ділянках, проводиться оперативне оповіщення диспетчера та інженерного складу про обстановки, аварійні та нештатні випадки під землею", - зазначив генеральний директор "ДТЕК Енерго" Ільдар Салєєв.

В першу чергу, на шахті розгорнули інфраструктуру зв'язку на основі технології Wi-Fi. Для цього в гірничих виробках проклали майже 130 км кабелю, встановили 120 станцій зв'язку та 400 точок доступу.

Крім того, під землею змонтували понад 1,7 тисяч радіомаяків, які забезпечили покриття близько 80 км гірничих виробок. А 1,5 тис. касок шахтарів "Ювілейної" забезпечили смарт-лампами, які не тільки висвітлюють гірничі виробки, але і в режимі реального часу передають на диспетчерський пульт на поверхні, де саме під землею знаходиться людина з точністю до 10 метрів.

Також на підприємстві ведеться онлайн-моніторинг видобутку вугілля. 

"Сучасна енергетика - це ІТ-енергетика. Проєкт на "Ювілейній" став показовим, адже цифрові рішення успішно продемонстрували свій потенціал. У подальших планах програми MODUS і "ДТЕК Енерго" - тираж рішень на інші шахти", - анонсував Дмитро Осика, директор з ІТ та керівник програми MODUS з цифрової трансформації ДТЕК.

Читайте також: Шахтарі більше не потрібні?: Кабмін схвалив трансформацію вугільних регіонів, яка торкнеться близько 1 млн осіб

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк