14.01.2022, 16:01

У хакерській атаці на держсайти України виявили російський слід

кибератака

До хакерської атаки на сайти державних органів України, яка сталася в п'ятницю, 14 січня, можуть бути причетні росіяни.

Про це ]]>заявив]]> Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України, передає Час Пік.

У відомстві зазначили, що такої масштабної кібератаки на українські держоргани не було давно, а також не виключили, що події можуть бути пов'язані з провалом Росії на переговорах з НАТО щодо "гарантій безпеки".

"Днями Москва вже відновила військові навчання біля кордонів України. А хакерський напад на українські держоргани також може бути частиною цієї психологічної атаки на українців", - зазначили в центрі.

Фахівці додали, що на російський слід вказує і хронологія поширення новини про кібератаку. Інформація спочатку з'явилася в соцмережах. Потім її першими опублікували медіа, які називають "зливними бачками". Далі новину підхопили російські видання.

"Приховати "російський слід" мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та "інші історичні землі", - звернули увагу фахівці Центру.

Дані згадки повинні були кинути тінь за хакерську атаку на Польщу. 

У свою чергу, в Польщі вважають, що до кібератаки причетні російські спецслужби. 

"Кібератака, про яку повідомила українська сторона, є частиною типової діяльності спецслужб Російської Федерації", - цитує видання Bloomberg заяву прес-секретаря міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслава Жарина.

За інформацією видання, ще жодна хакерська група не взяла на себе відповідальність за кібератаку, а представник Кремля відмовився відповідати на запит.

Читайте також: Хакери зламали сайти трьох українських міністерств та розмістили погрози: фотофакт

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк