13.05.2022, 20:32

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 13 травня

война

79-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України. 

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 13 травня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За інформацією Генштабу, російські окупанти не припиняють ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог продовжує завдавати ракетних ударів по об'єктах промислової інфраструктури та обстрілювати цивільні об'єкти на території України.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не робив. Основні зусилля зосереджувалися на прикритті державного кордону у Брестській та Гомельській областях. У рамках перевірки ЗС Білорусі у Кобринському районі Брестської області та Лідському районі Гродненської області тривають збори з військовозобов'язаними. Зберігається загроза завдання з території Білорусі ракетно-бомбових ударів по інфраструктурних об'єктах на території України.

На Сіверському напрямку супротивник посилює охорону ділянки українсько-російського кордону у Брянській та Курській областях. З території РФ ворог обстрілював з артилерії цивільні об'єкти на території Сумської області і завдав авіаудар по населеному пункту Толстодубово.

На Слобожанському напрямку основні зусилля супротивник зосереджує на забезпеченні відходу своїх підрозділів від міста Харкова та недопущення виходу підрозділів Сил оборони в тил російського угруповання військ, зосередженого в районі міста Ізюм. Підрозділи противника обстрілювали позиції ЗСУ у районах населених пунктів Петрівка, Питомник, Руські Тишки та Тернова.

На Слов'янському напрямку противник основні зусилля зосереджував на наступі в районі населеного пункту Богородичне, успіху не мав. Вів артилерійські обстріли по районах населених пунктів Нова Дмитрівка та Краснопілля. Здійснив авіаудари по районах населених пунктів Долина та Адамівка.

На Донецькому та Таврійському напрямах ворожі підрозділи продовжують обстрілювати українські війська. Окупанти намагалися встановити контроль над населеними пунктами Новоселівка Друга, Кам'янка, Мар'їнка та Новомихайлівка.

На Лиманському напрямку ворог безуспішно намагається закріпитись у районі населеного пункту Олександрівка.

На Сєвєродонецькому напрямку - надає активний вогневий вплив у районі населеного пункту Рубіжне.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії у напрямках населених пунктів Золоте та Комишуваха, успіху не мав. Здійснює обстріл населених пунктів Тошківка та Оріхове.

На Авдіївському напрямку за підтримки артилерії ворог веде наступальні дії за напрямками населених пунктів Кам'янка та Новоселівка, успіху не має.

У Маріуполі основні зусилля окупанти зосередили на блокуванні підрозділів ЗСУ у районі заводу "Азовсталь", продовжують обстріл.

На Південнобузькому напрямку активних бойових дій ворог не проводив, обстрілював підрозділи Сил оборони зі ствольної артилерії та мінометів. Продовжував ведення повітряної розвідки.

На тимчасово зайнятих противником територіях продовжується проведення протиправних дій щодо місцевого населення. Тривають заходи адміністративно-поліцейського режиму, посилено контррозвідувальний режим. Триває безпідставне затримання мирних жителів, особливо осіб із активною проукраїнською позицією.

Генштаб зазначає, що Сили оборони України завдають ворогові втрат і готові до будь-яких змін оперативної обстановки.

Читайте також: РФ може відмовитися від наступу в Ізюмі та перекинути сили на Лисичанськ та Сєвєродонецьк, - прогноз ISW

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк