19.05.2022, 09:32

В Україні відзначають День вишиванки

Леся Матвеева | Всі новини автора
В Украине отмечают День вышиванки

В Україні відзначають День вишиванки. Всесвітній день вишиванки не має постійної дати, щорічно він відзначається в третій четвер травня. У 2022 році свято випадає на 19 травня.

Всесвітній день вишиванки - свято, покликане зберегти та популяризувати споконвічні традиції створення і носіння етнічного вишитого українського одягу. У цей день прийнято надягати національний одяг на роботу, на зустріч з друзями, на прогулянки, повідомляє Час Пік.

В Україні День вишиванки з'явився в 2006 році. Його засновницею вважають студентку Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Лесю Воронюк. Саме вона запропонувала своїм одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Її підтримали студенти та викладачі.

Сьогодні український традиційний одяг надягають все більше людей не тільки в Україні, а й по всьому світу. День вишиванки підтримують щонайменше у 60 країнах світу.

У мирний час по всій Україні цього дня влаштовували флешмоби, ярмарки, концерти та гуляння. У воєнний час влада не рекомендує влаштовувати масові заходи, але кожен українець цього дня може одягти вишиванку і зустріти свято в колі сім'ї та друзів.

День вышиванки

Цікаві факти про українську вишиванку

Українська вишиванка має дуже давнє походження. Численні дослідження показують, що вбрання з вишивкою створювали ще в VI ст.

Першим модником, який поєднав українську вишиванку зі звичайним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку з піджаком. Саме в такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.

Вишиванка - це святковий, а не повсякденний одяг. У будні українці носили так звані "буденки" - непомітні сорочки, а на свята одягали багато вишиті сорочки.

Вишивка наносилася насамперед з сакральною метою, як оберіг, захищаючи частини тіла, не закриті одягом. Деякі вишиванки спочатку створювалися як ритуально-обрядові.

Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років - в залежності від складності технік. У наш час дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік вишивання (гладь, колосковий шов, вузлики, шнурочок, кручений шов, вирізання, виколювання, козлик, плетінка, мережка).

День вышиванки

Найтонша вишивка "білим на білому" була поширена серед європейської знаті та української шляхти, яка носила вишиту таким чином нижню білизну та натільні сорочки.

Вишивати національний одяг раніше бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки. 

У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишивками.

Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралася в одному місці, була зафіксована в День Незалежності в 2011 р. в місті Рівне. На центральній площі міста тоді зібралося 6570 осіб у вишиванках. Ця цифра зафіксована в Книзі рекордів України.

День вышиванки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк